Avanceret frøomrører kan sikre at frø bevarer spireevnen

En omrører i frølageret kan gøre det tunge arbejde med at vende frøbunken, så der ikke opstår våde lommer, kondeslag eller komprimeret frø, der kan føre til dårlig spireevne. Nu kan du komme til åbent hus.

”Jeg var nået til et punkt, hvor jeg syntes, at jeg havde vent frøbunker nok med en greb. Så byggede jeg en omrører, der selv kunne arbejde sig igennem frølageret”.

Sådan lyder det fra Kjeld Nielsen, Salling i Tidsskrift for Frøavl.

Kjeld Nielsen er meget bevidst om, at frøet også skal passes på frølageret. Gør man det ikke godt nok, kan det nemt koste 500-1.000 kr. i tabt spireevne.

I stedet for greben har han udviklet  en frøomrører, som sørger for at frøet bliver vendt, så der ikke opstår permanente våde lommer, kondenslag eller komprimeret frø, som tørreluften søger udenom. Prototypen fra Kjeld Nielsen er nu blevet til Powermix hos Løkkes Maskinfabrik. 

Frøomrøreren består af en bom på to bærehjul. Inde i bommen kører en slæde med to snegle, der drives af hver sin elmotor. Når slæden kører frem og tilbagesørger sneglene for, at frøbunken bliver rørt igennem. Når den når til enden, standser den og kører tilbage.

Hastigheden, den kører frem med, afhænger af frøvarens densitet.

Flere sektioner

Powermixeren kan opbygges i sektioner på to og tre meter og kan bygges op til en arbejdsbredde på 15 meter. Den kan flyttes med en teleskoplæsser eller truck.

Det er ikke kun Kjeld Nielsen, der er glad for frøomrøreren. René Laursen, der er operatør på en af frøfirmaet DLF’s biler, der suger frø op hos avlerne, er også begejstret.

”På en del frølagre kan frøet være kompakt og hårdt at arbejde med, og jeg skal hele tiden bruge greben for at løsne frøet, så det kan løbe til sugeren. Men ude hos Keld Nielsen løber frøet fint til. Det er næsten lige som korn at arbejde med”, siger han til Tidsskrift for Frøavl.

Han anslår, at det går 30 procent hurtigere at hente frøet ud af planlageret, når der har kørt en omrører.

Flere skrevet op

Idémanden til omrøreren er Kjeld Nielsen, men han ar udviklet den i samarbejde med projektkonsulent Jacob Aarlit Gade, Løkkes Maskinfabrik, der allerede har skrevet de første op til Powermix’eren.

”Jeg er overbevist om, at den nok skal vinde indpas”, siger han.

Faktaboks

Løkkes Maskinfabrik holder åbnet hus for interesserede i den fuldautomatiske afgrødeomrører Powermix. 

23/4 kl. 19

25/4 kl. 14

Tilmelding 97 88 53 00 eller dl@jclm.dk

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.