Big data forudsiger proteinindhold i voksende brødhvede

Med hjælp fra sensorer, data og algoritmer er det muligt at forudsige proteindholdet hen over rmarken i en voksende hvedeafgrøde, viser europæisk projekt. Sidste N-tildeling kan dermed gives til de markområder, der betaler bedst for det.

Et europæisk forskersamarbejde har udviklet en metode med brug af big data til at forudsige og i detaljer kortlægge proteinindholdet i en voksende hvedemark.

Big data kommer fra en database, som indeholder informationer om hvedesorterne, kort over jorde og deres evne til at holde på næring. Dertil kommer aktuelle data fra afgrøden, der bliver leveret af sensorer.

Ved hjælp af algoritmer kortlægges herefter variationen af hvedens proteinindhold hen over marken. 

Med proteinprognosen kan der udarbejdes et tildelingskort for sidste tildeling af N-gødning, så gødningen bliver tildelt de markområder, der betaler bedst.

Dermed kan landmanden spare penge på gødning og miljøpåvirkningen reduceres, skriver netmediet farminguk.

Med indsamling af data forventer forskerne også at få en bedre forståelse af årsagerne til, at proteinindholdet varierer hen over marken, hvilket kan skyldes blandt andet udbytteniveau, N-tilførsel, jordbund og geografisk placering.

Metoden er udviklet som en del af projektet Linkdapa (LINKing multi-source Data for Adoption of Precision Agriculture), som løber på sit andet år.

Deltagere i ovennævnte projekt er University of Reading, University of Hohenheim samt agri-virksomhederne John Deere og Agricolus.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.