Bornholms landmænd glade for regn

Bornholms landmænd har kraftigt brug for nedbøren, der rammer under Folkemødet.

Når deltagerne på Folkemødet på torsdag, fredag og lørdag vader gennem regnen, så kan det måske være en trøst, at andre på øen vil glædes over de dyrebare dråber.

Det er øens landmænd, som pt. er i kraftigt regnunderskud. Markerne har siden forårets start savnet 180 og 190 mm nedbør, vurderer Carsten Mouritsen, planterådgiver ved Bornholms Landbrug.

"Det gælder alle afgrøder, bortset fra majs måske, at så trænger de til noget vand," siger Carsten Mouritsen.

Bornholm er ikke uden grund kendt som solskinsøen, men i den seneste periode har skyerne haft en ekstraordinær evne til at undgå klipperne. Carsten Mouritsen har på vejrradaren kunnet se, hvordan regnskyerne har været på vej mod øen, men er blevet opløst på vej mod land.

"Vårbyg trænger til meget vand nu. Hvis de ikke får meget vand, så vil det lide voldsomt," siger planterådgiveren.

For vinterafgrøderne startede foråret ellers ud med rigtig gode udsigter. Et mildt efterår havde sikret veludviklede afgrøder forud for vinteren.

"De vil ikke komme op på det udbytteniveau, vi havde håbet på 1. maj," siger Carsten Mouritsen.

Der er allerede brandpletter i markerne fra solens stråler. Det er især pletter med grus samt marker, hvor der kun er en halv til en meter ned til klippen, at der er opstået pletter med skader.

"Det kan godt komme igen, hvis der kommer en masse vand. Jeg er overrasket over nogle steder, at det har holdt sig godt," siger han.

"Ved lerjord mangler de ikke vand i samme grad, men det vil gavne godt med nedbør," siger Carsten Mouritsen.

To tredjedele af øens jord er JB7, mens en tredjedel er JB5-jord. Områder med kun lidt jord ovenpå klippen er for det meste skov eller græs.

Vinterrapsen, der har et godt rodnet, har stået godt imod tørken, vurderer planterådgiveren.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.