Chefrådgiver: Så efterafgrøder nu
LMO vurderer, at man med udsigten til regn hen over weekenden, godt kan gå i gang med at så sine efterafgrøder - i hvert fald, hvis jorden er som i Østjylland.

Situationen omkring efterafgrøder er atypisk. Selvom regeringen netop har forlænget fristen for såning af efterafgrøder fra d. 20. august til 3. september, vurderer Chefrådgiver ved LMO Planteavl Erik Sandal at man lige så godt kan komme i gang med at etablere efterafgrøderne.

"Det er muligt at komme i jorden de fleste steder, selvom alt under 15 cm føles som beton. Vores anbefaling er at etablere efterafgrøderne nu. De spirer når der er tilstrækkeligt med fugt" siger Erik Sandal. 

Det skriver LMO i en pressemeddelelse.

Han er godt klar over, at hans udtalelser vil være kontroversielle for nogle.

"Det er jo sagt ud fra de forhold vi har i østjylland, hvor vi har fået lidt regn og hvor jorden faktisk indeholder en lille smule fugt og er rimelig porøs", siger han til landbrugsavisen.dk.

Hans udtalelser skal også ses i lyset af at der forventes at komme noget regn fredag og hen over weekenden.

"Men kig på jorden og tag stilling. Vi har eksempler på nogle, der har sået efterafgrøder og fået det til at spire. Men det skal et par cm ned," siger han.

Efterafgrøder som eksempelvis olieræddike er rimelig robust og de små frø skal jo ikke bruge ret meget vand, lyder det fra konsulenten.

"Der er selvfølgelig en risiko ved at gøre det, men omvendt går tiden og lige pludselig skal man så raps så måske skal man bare få nogle ting gjort", siger han.

Seges holder fast - foreløbig

Erik Sandals anbefalinger er i modstrid med de seneste udmeldinger fra Seges om såning af efterafgrøder, men også her er der måske opblødning undervejs.

"Vi holder foreløbig fast i vores anbefaling om ikke at så før der er kommet 20-30 mm regn, men kravet til nedbør før såning afhænger også af den forventede vejrtype efter såning", siger Nanna Hellum Kristensen, specialkonsulent i Planteinnovation hos Seges.

"Risikoen er jo, at frøene spirer og så ikke kan kan overleve, hvis der er flere uger igen uden regn, men dagene bliver jo kortere og det bliver nok også lidt koldere så risikoen for, at de nyfremspirede planter tørrer væk bliver mindre", siger hun.

Men ligesom Erik Sandal pointerer hun at det er svært at læne sig helt op ad nogle langtidsprognoser.

Men når der kommer vand, gælder det om at få sået, understreger hun.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.