DLG: Dårligt USA-vejr sender kornpriser i vejret
Forværrede amerikanske afgrødekonditioner sender kornprisen i vejret.

Af Rolf Pedersen, prokurist, DLG

Vårhvedebørsen i Minneapolis har været epicentret for de seneste dages prisstigninger. Børsen handlede kortvarigt over 6,00 US-dollars per bushel, hvilket er det højeste niveau siden juli 2015.

Katalysatoren har været betydeligt dårligere afgrødekonditioner i USA’s vårhvedemarker den sidste uges tid. Andelen af marker i kategorien god/meget god er røget ned fra 62 procent til 55 procent. Det er den dårligste karakter, der er givet siden 1988.

Dårlig korrelation mellem afgrødekonditioner og de endelige udbytter

Varmt vejr og tiltagende tørke i det nordlige USA har været triggeren.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at de amerikanske afgrødekonditioner på dette tidspunkt af vækstsæsonen historisk set kun har haft en lille korrelation til de endelige udbytter. I begyndelsen af juni er korrelationen mellem afgrødekonditionerne og de endelige udbytter nemlig tæt på nul, men korrelationen stiger hurtigt i de kommende uger og topper i slutningen af juli.

Derfor skal situationen følges nøje i de kommende uger.

Fondene er rekord short 

Reaktionen på børsen i Minneapolis kan dog være et forvarsel for, hvad der kommer. Markedet har i hvert fald taget sine forholdsregler.

Fondene, som har været rekord short, vender i sådanne situationer ofte på en tallerken, og shortpositionerne er da også reduceret en smule de seneste dage. Midt på ugen var fondene dog stadig short med 19 mio. tons hvede og 27,6 mio. tons majs.

Vi skal passe på ikke at råbe, at ulven kommer

De sidste tre år har vi haft samlede kornlagre på globalt plan på mellem 23-25 procent af et årsforbrug.

Fødevarepriserne tager revanche: Nu stiger de igen globalt Torsdag 8. juni 2017 · 13:30

Så længe vi ligger på et sådant niveau, skal vi have mere end én enkelt dårlig rapport over afgrødekonditionerne, før den rigelige forsyningssituation ændres radikalt.

Den nordlige halvkugle er inde i et typisk vejrmarked

Det sydligste USA er godt i gang med hvedehøsten, og snart starter de sydligste egne i EU.

Der er dog et godt stykke vej før høsten er i hus i hovedparten af de kornproducerende områder på den nordlige halvkugle. Der kommer løbende og vil fortsat komme løbende meldinger om for meget nedbør i visse områder og omvendt for varmt og tørt i andre områder.

Vi må forvente et nervøst marked i de kommende måneder med hyppige prishop op/ned. Vi forventer dog pt. et marked, der fortsat vil være låst i et niveau på Matifbørsen på mellem 165-180 euro. Med andre ord ser vi ikke et afgørende niveauskifte eller brud med det prisniveau, vi har haft længe.

Nye USDA prognoser i dag

Nyt oplag af den ’månedlige’ fra USDA er sat i trykken, og den udkommer i dag fredag.

Det forventes, at de amerikanske hvedelagre nedjusteres, og vi venter med spænding for at se, om den seneste tids mangel på nedbør i Ukraine vil ændre afgørende på deres kornbalance.

 

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.