DLG: Raps af gammel høst skraber bunden - landmænd vil ikke sælge

Der er risiko for, at import fra Ukraine kommer til at presse rapsprisen på høstmånederne yderligere, idet de forventer en god høst, som endnu ikke er solgt.

Af Salli Belle, Junior Trader, DLG

For rapsfrø er der intet at rapportere om af fundamental karakter, og markedet er i det hele taget noget fattigt på aktivitet.

Splittelsen mellem avlerne på den ene side og crushere (rapsfabrikkerne, red.) på den anden side varer ved. Bunden er faldet ud af markedet på gammel høst, som på nuværende tidspunkt handler omkring 340 euro pr. ton på maj terminen. Det er det laveste niveau siden marts 2016.

Avlerne vil ikke sælge til den pris, og crushere vil ikke betale, da de betragter det som overpris.  

Konsekvensen er et marked, som er illikvidt. Tendensen forstærkes yderligere af, at crushere er godt dækket, og overgangslagrene til ny høst forventes historisk store grundet importpres fra Ukraine, Australien og Canada.

Nyeste analyser tyder på, at lagrene bliver i omegnen af to mio. ton, hvilket er 30 procent højere end sidste år og dobbelt så stort som treårsgennemsnittet.

Vi ser på nuværende tidspunkt en risiko for, at import fra Ukraine kommer til at presse prisen på høstmånederne yderligere, idet de forventer en god høst, som endnu ikke er solgt.

Sojaolie ramt af handelskrigen

Prisen på sojaolie er, som det også er tilfældet for rapsen, hårdt presset.

Markedet er stadig påvirket af handelskrigen mellem Kina og USA, og indførslen af afgift på amerikanske sojabønner udgør en reel trussel for det amerikanske sojamarked, som dermed holder prisen på Chicago-børsen nede.

Som for rapsmarkedet gælder det også her, at der ingen gode nyheder er til at hjælpe markedet i grønt.

Palmeolie går sidelæns

Palmeolie futures handler sidelæns. Det er på trods af, at eksporten på de nære terminer ser lovende ud, men med udsigt til en stigende produktion har de positive toner ikke været nok til at løfte prisen.

Hvis palmeolien skal bryde ud af den kanal, som den er fanget i, skal den have hjælp fra de omkringliggende markeder. 

Euroen får en på trynen

Euroen har den sidste uges tid været under pres mod dollaren.

Den stærke dollar skyldes højere renter, og med udsigt til yderligere rentestigninger får euroen pt. én på trynen.

Desværre er det ikke kun euroen, som dollaren styrker sig i mod, og den gavnlige effekt på prisen på europæisk raps lader dermed vente på sig.  

Råolie i kvantespring

Råolien har siden sidste orientering taget noget af et kvantespring, og handlede i mandags over 75 dollar/tønde, hvilket er det højeste niveau siden november 2014.

Grunden til den stigende pris, er stadig geopolitisk uro i Mellemøsten samt en offentliggørelse af nedgang i US-lagre samt et højt forbrug fra især kinesisk side.

Forventning til rapsfrø

Heller ikke her er der nyt under solen.

Vi er stadig prisnegative/neutrale på gammel høst, mens vi er mere optimistiske på ny høst.


Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg."

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.