Driftsleder på gods: Jeg håber tre svampesprøjtninger i hveden er nok
Blog fra planteavlsbedriften: På Seinhuus Gods ses først og fremmest septoria og rust i hvedemarkerne. I sorten Benchmark er der nu gennemført to svampesprøjtninger og i Lily en enkelt.

Af Alexander Petersen, driftsleder - fortalt til Stig Bundgaard

Vi er begyndt med de første svampesprøjtninger i 120 hektar hvede, hvoraf de 80 hektar er med sorten Lily og 40 hektar med sorten Benchmark.

Svampene i hveden i år er her på bedriften primært septoria og lidt rust. Vi ser kun meget lidt meldug, og det udløser ikke en sprøjtning. Jeg synes, at der især har været meget septoria tidligt på de nederste blade, og det har jo også været en mild vinter.

I Benchmark vækstregulerede vi 25. april, og da der var en del rust, kørte vi med en blanding i form af 0,3 liter Moddus og 0,30 liter Orius pr. hektar. Sidstnævnte er en relativ billig sprøjtning. 

Vi sprøjter med en Amazone UX trailersprøjte med 24 meter bom og en tankkapacitet på 5.200 liter. Sprøjten er købt i vinter, og prioriteten var en stor tank. 

Få gode sprøjtedage i foråret

Til første svampesprøjtning har jeg anvendt en dobbeltvinkler kompaktinjektionsdyse og 200 liter vand, for at få et godt afsæt på planterne.

Til næste svampesprøjtning, når afgrøden er blevet mere tæt, vil jeg anvende en injektionsdyse, som ikke er vinklet, og hvor spredeviften er 90 grader i stedet for de traditionelle 120, for bedre at kunne komme ned i afgrøden.

Sprøjtning mod septoria udløst

Vi har haft fire dage i træk med let nedbør, som udløser en septoria-sprøjtning.

Der har ikke været så mange gode sprøjtedage på det seneste, og vi sprøjtede første gang natten til mandag og er fortsat de næste dage i denne uge.

Først kørte vi i Lily, som er den mindst følsomme af de to sorter. Her har vi kørt med 0,40 Folicur Expert og 0,20 liter Proline Expert (tilsammen svarende til Prosaro) og 0,15 liter Orius mod rust.

Lily har holdt sig pænt sund, og første sprøjtning er trukket lidt, så den kan holde til fanebladet er fuldt udviklet, før vi kører anden gang mod svampe. Så kan vi måske nøjes med tre svampesprøjtninger i alt.

I Benchmark, som er et vækststadie længere fremme, kører vi med 0,5 liter Propulse i en blanding med 0,2 liter Orius for at få hold på det sidste rust.

Hveden har fået fat i sidste gødning

Hvedemarkerne er efterhånden blevet flotte.

De så ellers noget kedelige ud, efter at vi sidst i marts havde ukrudtssprøjtet med Broadway, som sammen med det kolde vejr i april har hæmmet afgrøden let. Den kraftige regn i starten af marts satte en stopper for tidlig udbringning af startgødning til hveden.

Så kom varmen i påsken, og i lørdags fik vi 6 mm nedbør, så planterne har fået fat i den sidste gødning.

Næste behandling i hveden bliver anden svampesprøjtning, når fanebladet er fuldt udviklet.

I vårbyggen har der været let angreb af kornbladbillen efter fremspiring, så vi holder øje med kornbladbillens larve og forsøger at time ukrudtssprøjtningen sammen med bekæmpelsen.

Rettelse mandag 13. maj: Ved en fejl var der nævnt et sortsnavn for en vårbyg. Hvedesortens  korrekte navn er Lily. 

Faktaboks

Alexander Petersen

• Uddannet agrarøkonom, blogger til Mark Plus

• Driftsleder på Seinhuus Gods på Stevns siden sommeren 2018

• 330 ha agerjord, JB 6-7

• 250 ha skov, udlejningsboliger

• Markplan: 119 ha vinterhvede, 100 ha maltbyg, 52 ha spinat til frø, 38 ha rødsvingel

• Ansatte i markdriften: Driftsleder, maskinfører og til sommer en høsthjælp

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.