Forsøg i Gropen: Få planter klarer sig bedst i tørken

Næste år bør det kun kunne blive bedre med nedbør og temperatur, mener forskere. Svenske forsøg i Gropen i Borgeby viser samtidig, hvad tørke betyder for plantetal og såtidspunkt.

Stockholm har i maj måned haft temperaturer 5,6 grader over gennemsnittet. Byen, og mange steder af det mere sydlige Sverige har nærmest ikke fået nedbør i maj og juni. Et scenarie, der passer ret godt med det vejr, vi oplever i Danmark for øjeblikket.

De høje temperatur og manglende nedbør er et helt ekstremt scenarie. I hvert fald hvis man skal stole på den sansynlighedsberegning, svenske forskere har lavet om det nuværende vejrfænomen.

»De (forskerne red.) er nået frem til, at sansynligheden er tre gange ud af i én million år for at vi får samme mængde varme og manglende nedbør«, fortæller Jens Blomqvist, konsulent hos HIR Skåne.

Få planter klarer sig bedst

Vejret skaber samtidig også spændende resultater i afgrødeforsøg. Det viste forsøg i den såkaldte “Gropen” på Borgeby i sidste uge ganske tydeligt.

Her var der lavet forsøg med såning af vårbyg med henholdsvis 150, 350 og 700 planter pr. kvadratmeter.

I princippet ikke for at vurdere afgrøden i forhold til tørke og temperatur - men det var, hvad forsøget med at sætte fokus på under Borgeby«, fortæller Jens Blomquist.

»På grund af vejret fik vi ved selvsyn konstateret, hvorfor man generelt sår færre kerner pr. kvadratmeter i Australien og dele af USA. Afgrøden med færrest planter står væsentlig bedre end parcellen med 350 og især 700 planter«.

»Det skyldes helt banalt, at færre planter giver mindre fordampning af vand - og dermed mere væske til at vokse og sætte frø med«, forklarer Jens BlomQuist.

Også vinterraps sået henholdsvis 17. og 31 august sidste år viste store forskelle i Gropen. Gængs viden, men udsvinget er bare markant større i år, mener konsulenten.

»Den tidligt såede raps har et mere udviklet rodnet. Det er velkendt viden. Men betydningen af dette rodnet viser for alvor sin værd i år, hvor tørken i så ekstrem grad begrænser vandoptagelsen«, tilføjer han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.