Rapsolie kan komme til at spille en vigtig rolle for folkesundheden i fremtiden. Men det kræver, at vi ved, hvad der gør raps sundt, så vi kan optimere forædlingen.
”Der er to vigtige aspekter af det sundhedsmæssige potentiale af rapsolie: Fedtsyresammensætningen og indholdet af bioaktive forbindelser,” fortalte Sandra Gregersen, Ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, på Plantekongressen.
Hun tilføjede, at rapsolie har et højt indhold af umættede fedtsyrer, og generelt er et højere indtag af umættet fedt som erstatning for mættet fedt og7eller kulhydrater relateret til en positiv effekt på kolesterolniveauet. På samme måde er indholdet af omega-3 fedtsyrer relateret til en række positive sundhedsmæssige effekter blandt andet i relation til demens og knoglesundhed.
Mere om dette tema
Penge fra Innovationsfonden
For landmænd og forædlere er der derfor en udfordring i at frembringe raps, som kan bruges til fødevarer – og som kan være med til at forbedre folkesundheden.
Således har Seges og Aarhus Universitet med finansiering fra Innovationsfonden indledt et samarbejde, hvor de skal kortlægge forretningsmuligheder og økonomisk potentiale for landbruget samt den øvrige værdikæde indenfor området ”oliefrø og sundhed”.
Kommentarer