Forskere får kæmpe mio.-beløb til at toptune nye plantesorter

Nyt forskningsprojekt har som mål at forbedre de værktøjer, som danske planteforædlere anvender, når de forædler eksempelvis græs, lucerne, kartofler, byg og hvede.

Et stort femårigt projekt med et budget på 41,8 mio. kr. skal sikre et højt udbytte og bedre kvalitet i fremtidens afgrøder. Det oplyser Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Det ny forskningsprojekt har nemlig som mål at forbedre de værktøjer, som danske planteforædlere anvender, når de forædler eksempelvis græs, lucerne, kartofler, byg og hvede.

Det skal højne kvalitet, resistens og udbytte af afgrøderne samt øge forædlernes markedsandele på globalt plan.

Planteforædling har fokus på at optimere kvalitet, udbytte og sygdomsresistens - men der er mange udfordringer, når man ønsker at finde nye sorter med nye egenskaber.

Som det er i dag, kan man nemlig ikke nøjagtigt forædle en ønsket egenskab - eksempelvis sygdomsresistens - uden at få andre uønskede egenskaber med i købet. Dét skal projektet forsøge at lave om på.

To partnere skaber resultater sammen

Forskningsprojektet er et tværfagligt samarbejde mellem forædlingsbranchen, repræsenteret ved Sejet Planteforædling, Nordic Seed, DLF, Danespo, samt Københavns Universitet og Århus Universitet.

Med forædlernes unikke viden om afgrøder og universiteternes forskning i de nyeste forædlingsteknikker er målet at udvikle et redskab, der hjælper forædlerne til præcist at finde generne bag en ønsket egenskab hos en plante og dermed optimere forædlingsprocessen.

Det vil både gavne landbruget, fødevarevirksomheder og i sidste ende forbrugeren.

Men det vil også styrke bæredygtigheden, idet planternes kvalitet og udbytte øges, og det vil betyde, at behovet for sprøjtemidler hos visse typer af afgrøder kan reduceres.

Danmark på det globale marked

Ideen om at forske i teknikker, der kan gøre forædlingsprocessen mere effektiv og præcis er ikke ny.

I udlandet har store virksomheder allerede investeret i de nye forædlingsteknikker, og derfor er det vigtigt for konkurrenceevnen, at danske forædlere er med i front med de nyeste teknikker.

"Med hjælp fra Innovationsfonden kan vi som planteforædlere skabe ny viden om planternes egenskaber.

Det vil betyde, at vi med hjælp fra forædlingsteknikkerne kan øge vores globale markedsandele med 5-10 procent og samtidig bidrage positivt til den danske økonomi," siger Rasmus Lund Hjortshøj fra Sejet Planteforædling, der er blandt de forædlere, som deltager i projektet.

Også på Københavns Universitet, ser man frem til projektet:

"Samarbejdet gør, at vi kan bevæge os væk fra at arbejde med få, gamle sorter og i stedet arbejde med forædlernes elitelinjer.

Det gavner både os som forskningsinstitution, fordi vi profileres internationalt, og det sikrer forædlerne en stærk position i markedet. Endelig giver det bedre og mere bæredygtige fødevarer til forbrugerne, siger Kirsten Jørgensen, der er Vice Institutleder på Institut for Plante – og Miljøvidenskab.

Faktaboks

Nyt projekt

  • Officiel titel: ReTraQue (Resistance-Traits-Quality)
  • Samlet budget: 41,8 mio. kr., heraf kommer 29,8 mio. kr. fra Innovationsfonden
  • Varighed: fem år

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.