Frøgræsudlæg er snart godt i jorden - men savner nedbør

Såbedene til frøgræsudlæg på de svære jorde kan været lidt til den tørre side, efter der ikke er kommet nedbør i marts, siger landskonsulent for frø. To landsforsøg med rødsvingel og engrapgræs etableret på Lolland og Møn.

- Såning af nyudlæg for frøgræsserne og dæksæd er i fuld gang og er gået glimrende de seneste dage med tidlig såning og i fine såbed, og der har været god tid til såarbejdet.

De gode betingelser under såarbejdet giver grundlag for en god etablering af udlægget, og derved nogle forhåbentlig godt etablerede frømarker til 2023.

Det fortæller Kristian Juranich, landskonsulent i frø hos Seges, og han fortsætter: 

- Eneste anmærkning er, at såbedene på de svære jorde kan være lidt til den tørre side, efter vi ikke har fået nedbør i marts. Frøene ligger i det øverste tørre lag, og der må meget gerne falde nedbør snart, men det er på ingen måde kritisk endnu.

Indeværende uge byder stadig på koldt vejr og nattefrost, men det har ingen betydning for frøgræsudlæggene, vurderer han.

- Udlæggene skal ikke præstere noget i år, så det er fint at de bare ligger og venter på, at det bliver varmt og vådt nok til at spire frem og etablere sig. De fleste har nok kørt DFF ud umiddelbart efter såning, så der er lagt en god bund til bekæmpelse af enårig rapgræs, og det næste stykke tid er det dæksæden, som skal plejes, siger han.

De etablerede frømarker har været udsat for koldt vejr de seneste uger med lejlighedsvist nattefrost.

Det har været hårdt for planterne, og ligesom i vintersæden kan de etablerede frømarker have et kedelig, rødligt skær over sig - uden man dog skal tillægge det større betydning, bortset fra at det er for koldt til at plantevækst og strækning er kommet i gang, siger han.

To frøforsøg etableret: Såmængde og kvælstof

Kristian Juranich fortæller, at han i den seneste gode uges tid blandt andet har været med til at anlægge to landsforsøg med etablering af frøgræsser. 

I det ene forsøg på Vestlolland er rødsvingel sået i storparceller med tre forskellige såmaskiner med påmonterede frøsåkasser, henholdsvis af fabrikaterne Lemken, Kverneland og Amazone. Formålet er at undersøge, hvor præcis såudstyret er, både med hensyn til mængde og placering af frøene.

Såmetoden er "best practice" med kvaliteten af såudstyr, og det samme gælder etableringen med såning af udlægget på hver anden tragt. Senere i år måles vegetationsindexet på udlægget, og rødsvingelen høstes i 2023,

- Det er et forsøg, som bliver lavet på opfordring fra frøavlerne, der gerne vil have undersøgt, om såningen også sker så præcist, som vi tror det sker, siger Kristian Juranich. 

I et andet forsøg på Møn etableres der engrapgræs i storparceller, hvor henholdsvis 0, 20, 40 og 60 kg N pr. hektar i flydende gødning placeres i smalle bånd direkte over frøet.

Formålet er at undersøge, om det er muligt at placere gødning meget præcist til udlægget, og derved sikre en bedre og hurtigere etablering. Samtidig er det ønsket at synliggøre, hvilket gødningsniveau der er det optimale i etableringsfasen. 

I landsforsøget på Vestlolland bliver det undersøgt, hvor præcist tre såmaskiner med frøsåkasse sår græsfrøene ud. Foto: Kristian Juranich. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.