Frie Bønder: Høring om nye gødskningsregler skal gå om
Klager til ombudsmanden: Landsforeningen Frie Bønder - Levende Land protesterer mod, at der er tilføjet nye bilag to uger inde i høringsfase.

Landsforeningen Frie Bønder - Levende Land forlanger, at høringen om de nye gødskningsregler skal gå om.

Foreningen kritiserer, at høringsmaterialet er suppleret med nye bilag to uger inde i høringen.

»Vi forlanger, at høringen går om. Det er ikke rimeligt, at man ikke har det rigtige høringsmateriale til rådighed fra start. Derfor skal hele processen gå om eller i det mindste, skal høringsfristen forlænges med minimum to uger,« siger Hans Jørgen Nygaard, Dybvad, formand for Frie Bønder.

Klager til ombudsmand

Baggrunden for Frie Bønders kritik er, at NaturErhvervstyrelsen den 22. december 2015, som et led i regeringens landbrugspakke, satte »strategisk miljøvurdering vedr. ændrede gødskningsnormer« i otte ugers høring.

Høringsfristen er den 17. februar 2016.

Den centrale del af høringsmaterialet er »Miljørapport for Forslag til plan om ændrede gødskningsnormer«.

Den er baseret på en teknisk rapport fra Aarhus Universitets Nationalt Center Miljø og Energi, »Revurdering af Baseline.«

Sidstnævnte baggrundsrapport blev dog først offentliggjort den 8. januar 2016, dvs. mere end to uger inde i høringsfasen. Det er uacceptabelt, mener Frie Bønder.

Foreningen har derfor fremsendt sin klage til både Miljø- og Fødevareministeren og til Folketingets Ombudsmand.

Ikke ukendt fænomen

I Landbrug & Fødevarer undrer man sig over Frie Bønders initiativ, som i givet fald vil forsinke det tidspunkt, hvor danske landmænd kan få glæde af de lempede gødningsnormer.

Her har man langt fra ukendt med det fænomen, at et ministerium tilføjer supplerende materiale midt i en høringsproces. Det er bl.a. sket i forbindelse med høring af vandområdeplanerne.

Men selvom Landbrug & Fødevarer gjorde indsigelser, gik høringen ikke om.

Anders Panum Jensen, afdelingsleder i Landbrug & Fødevarer, Miljø & Energi/Vand & Natur, mener, at det afgørende bør være, om et tilføjet materiale tilføjer noget afgørede nyt.

Tilføjer ikke afgørende nyt

»Jeg har svært ved at se, at

notatet fra kvælstofudvalget, som kom med i sidste uge, skulle være en afgørende forudsætning for, hvilken høringsfrist, man giver. Sagen er efter min vurdering ikke mangelfuldt oplyst uden det,« siger Anders Panum Jensen.

Han understreger , at Landbrug & Fødevarer selvsagt ikke har nogen interesse i, at processen forsinkes, så der går længere tid før landmændene får glæde af de lempede gødningsnormer.

Samråd i dag

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er netop i dag kaldt i samråd om de nye gødningsregler på initiativ af Enhedslistens Maria Reumert Gjerding.

Miljø- og fødevareudvalget har bedt Eva Kjer Hansen »redegøre for det forventede indhold af den bekendtgørelse, der planlægges udstedt i medfør lovforslaget, herunder redegøre for de miljømæssige konsekvenser og overholdelse af Danmarks miljømæssige EU-forpligtigelser samt de beregninger der ligger til grund for indholdet af den planlagte bekendtgørelse.«

Samrådet starter kl. 10.30 og kan følges på folketingets TV-tjeneste på ft.dk

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.