Frosne roer giver problemer på fabrikkerne

Perioden med vedvarende og hård frost midt i december giver problemer med rådne roer på sukkerfabrikkerne.

- Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle bruge så meget tid på mine sukkerroer her i januar. Normalt henter vognmanden dem helt uden problemer.

Sådan lyder det fra Steffan Mikkelsen, som driver et planteavlsbrug med 1.500 hektar med sukkerroer i sædskiftet ved Eskilstrup på Falster.

Han er blot en af de landmænd, som ikke havde leveret alle sine sukkerroer, da der kom hård frost omkring 10. december.

Frosten varede et par uger, og fik de nederste roer i kulerne, som ikke var dækket af fiberdug, til at fryse, ligesom der på nordsiden af kulerne har været problemer med, at det yderste lag roer var frosne.

Efter perioden med frost kom der en periode med mildt vejr. Det fik roerne til at rådne, og selv om de ramte landmænd har gjort en stor indsats for at sortere de rådne roer fra inden levering, har det givet problemer på sukkerroefabrikkerne.

I gamle dage havde sukkerroer en større top, som virkede som et værn mod frost, så lange roerne sad i jorden. I år har toppen ikke kunnet beskytte de ganske, ganske få hektar, der ikke var taget op, da frosten satte ind.

Få roer - store problemer

Problemerne med frosne sukkerroer har ikke kun ramt Danmark. Det er ifølge Bo Secher, chefkonsulent hos Nordic Sugar, også et problem i Tyskland, England, Holland og Sverige.

- Her i Danmark er der tale om en meget lille del af vores samlede roehøst, som har fået frost. Men der skal desværre ikke mange rådne roer til for, at det giver problemer med oparbejdningen på fabrikkerne, siger Bo Secher.

Han forklarer, at frosten sprænger cellerne i sukkerroerne. Når roerne tør op, giver det adgang for bakterier, som udnytter den energi der er i sukkeret i roerne. Dermed får roerne en brunlig farve og rådner.

- Det har givet problemer og forsinkelser i vores produktion. Dermed er vores kampagne forlænget, siger Bo Secher.

Kræver sortering

Hos Steffan Mikkelsen er problemerne med frosne roer begrænset til de 4.500 ton roer fra cirka 62 hektar, som han får tilskud for at levere sent.

- Jeg vil tro, at jeg stadig har 2.800 ton tilbage, som endnu ikke er leveret. Vi fik dem taget op under gode forhold. Det er en rigtig god ting. Men det er ærgerligt, at skulle frasortere den nederste stribe roer i kulerne, som ikke har været dækket af fiber. På samme måde har brugt vores rendegraver og minigraver til at skrabe det yderste lag roer af på den nordvendte side af kulerne, siger Steffan Mikkelsen.

Han tilføjer, at det er et spørgsmål om tidsforbruget og tabet opvejes af det tillæg, han får for sen levering af roerne.

Faktaboks

Frosne sukkerroer

  • Ved frost sprænges cellevæggene i sukkerroerne.
  • Når de frosne roer tør op, baner det vej for, at bakterier kan få let adgang til den energi, der er i sukkeret. Det får roerne til at rådne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.