Frygtet skadegører fundet i kartofler i Sydsverige

Rodgallenematoder har nu ramt Sverige. De er endnu ikke dukket op i Danmark.

Skader fra rodgallenematoder er opdaget på rødder og knolde ved kartoffelplanter i Blekinge i Sydsverige. Det beretter Jorbruksverket, Sveriges svar på Landbrugsstyrelsen.

Cystenematoder kaldes i Sverige for rotgallnematoden og bærer det latinske navn Meloidogyne chitwoodi. De blev først opdaget i Holland i 1980'erne og har siden spredt sig til flere europæiske lande.

Fundet er gjort i stivelseskartofler. Dyrene og deres æg kan spredes, når maskiner arbejder i forskellige marker, og Jordbruksverket vil nu undersøge, om flere marker er ramt.

Jordbruksverket tager smitteudbruddet meget alvorligt, eftersom cystenematoder er svære at slippe af med, når de først er dukket op.

"Da nematoderne kan leve på de fleste planter, vi avler, er det svært at slippe af med dem, når de først er havnet i jorden. Der er heller ingen resistente sorter eller plantebeskyttelsesmidler at anvende. Nematoderne skader kvaliteten, men giver også lavere udbytter ved kartofler", skriver Jordbruksverket.

I Danmark er der allerede andre slags cystenematoder i danske kartoffelmarker, men ikke rodgallenematoder. Det er tilladt at dyrke brugskartofler af resistente sorter i ramte marker.

Ved de rodgallenematoder, som er en fritlevende nematoder, findes der dog ingen resistente sorter.

"Vi har ikke set rodgallenematode Meloidogyne chitwoody herhjemme, også selvom vi har testet en del jordprøver over de sidste år for fritlevende nematoder", siger Lars Bødker, landskonsulent ved Seges.

Lars Bødker kalder det bekymrende, at M. chitwoody nu er kommet til Sverige. Der findes flere forskellige fritlevende og rodgallenematoder, men M. chitwoody må iflg. bekendtgørelsen for avl af kartofler ikke forefindes på arealer til læggekartofler. Der findes i modsætning til cystenematoder ikke resistente sorter overfor M. chitwoody.

"Vi er hele tiden bekendt med risikoen, da den findes rundt om os i Holland og Belgien", siger han.

Han vurderer, at nematoderne kan være kommet til Sverige med læggekartofler fra lande med M. chitwoody, selvom der ikke må forefindes M. chitwoody i marker til dyrkning af certificerede læggekartofler.

"Det understreger behovet for at anvende sunde læggekartofler, og specielt danske læggekartofler, da der er mindre risiko for spredning, da vi ikke har konstateret M. chitwoody i Danmark", pointerer han.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.