Glyphosat sjældent i grundvandet

Glyphosat finder sjældent vej til grundvand, men er dog fundet i drænvand og vandløb fra lerede jorde.

Landmændene bruger det flittigt. Glyphosat er faktisk det mest anvendte pesticid i Danmark. Men det finder sjældent vej ned i undergrunden.

Til gengæld finder det vej til drænvand og vandløb, når det anvendes på leerede jorde.

Det melder Aarhus Universitet, der har offentliggjort resultaterne af pesticidovervågningen fra juli 2011 til juni 2013.

"Det er meget sjældent, at vi finder glyphosat i grundvandet. Vi har fundet det dernede. Der var for nogle år tilbage i vores mark ved Estrup, men det var kun en sæson, og på grund af fejl ved målemetoden kunne vi ikke præcist kvantificere det. De fund, vi havde, var ikke høje, men alligevel en pæn overskridelse af grænseværdien. Det er ikke dukket op igen, men vi holder øje med det," siger agronom Preben Olsen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet.

Dataene kommer fra Varslingssystem for udvaskning af Pesticider til Grundvand (VAP), hvor GEUS, Aarhus Universitet og Miljøstyrelsen undersøger om godkendte pesticider og deres nedbrydningsprodukter udvaskes til grundvandet, når de anvendes i almindelig landbrugsdrift med godkendte doser.

I dag følges nedsivningen af glyphosat og dets nedbrydningsprodukt AMPA til grundvandet under to lerede marker, hvor glyphosat har været anvendt, mens analyser af glyphosat ophørte i sommeren 2012 på den tredje lermark.

På to ud af tre lermarker findes glyphosat og nedbrydningsproduktet AMPA hyppigt i drænvand, der løber fra markerne til de nærliggende vandløb. Fundene i drænvandet kan forklare, hvorfor de to stoffer findes i næsten alle analyserede vandprøver fra åer i drænede og lerede oplande.

"Der har derfor ikke været grund til at regulere anvendelsen af glyphosat af hensyn til grundvandet," konkluderer Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Alt i alt er grundvandet godt beskyttet, siger forskeren.

"Som det ser ud lige nu, så ser det faktisk meget fint ud. Men der er også nogle midler, der er ryddet ud undervejs," siger Preben Olsen.

I VAP er undersøgt om 101 pesticider og/eller deres nedbrydningsprodukter er i risiko for at kunne udvaskes til grundvandet. På baggrund af blandt andet resultaterne fra VAP har Miljøstyrelsen siden 1999 forbudt stofferne metribuzin, terbuthylazin, rimsulfuron, metalaxyl-M og bifenox.

Lige nu holder VAP desuden et kritisk øje på bentazon, der anvendes i hvidkløver.

Andre resultater fra årets VAP rapport

I moniteringsperioden juli 2011- juni 2013 er der i VAP undersøgt 19 pesticider og 22 nedbrydningsprodukter - i alt 41 stoffer. De 19 pesticider er alle sprøjtet ud i maksimal tilladelige dosis i forhold til markens afgrøde. I de to år er der foretaget 9.090 analyser af stoffer i vandprøver fra de to sandede og de tre lerede VAP marker.

Der blev ikke påvist udvaskning af aclonifen, aminopyralid, boscalid, bromoxynil, clomazon, cyazofamid, ioxynil, mesotrion, propyzamid, prosulfocarb, tribenuron-methyl (inklusiv nedbrydningsprodukter) i moniteringsperioden juli 2011 til juni 2013.

Et nedbrydningsprodukt fra thiacloprid samt tebuconazol blev fundet, men kun i få vandprøver.

Emneord vandkvalitet

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.