Gods med økologisk planteavl: Vi har været ved at gro til i tidsler

Sædskifte og jordbearbejdning er afgørende for succes med økologi på Stenalt Gods, siger driftsleder Hans Fynbo.

Hamp, hestebønner, vinterraps, frøgræs og lupiner - det er blot nogle af de afgrøder, der indgår i sædskiftet på Stenalt Gods på Djursland.

Der er dog fortsat ønsker til nye afgrøder.

»Vi mangler nogle efterårssåede afgrøder, som har en god konkurrenceevne overfor ukrudt, og så vil vi gerne have et bredere udbud af bælgsædsarter«, siger Hans Fynbo, driftsleder på Stenalt Gods.

Det, mener han, er de to forhold, der skal forbedres, hvis Stenalt Gods skal nå sine to mål: At have 100 pct. grønne marker samt at blive selvforsynende med kvælstof.

Hans Fynbo er endnu ikke i mål med at have hundrede pct. grønne marker på Stenalt. Perioderne med sort jord bliver brugt til bekæmpelse af kvik og andet rodukrudt. Privatfoto

Intet kompromis med rene marker

De to mål skal dog nås uden at gå på kompromis med rene marker, hvor ukrudt ikke er en hindring for, at de kan dyrke højværdiafgrøder og få gode udbytter hele vejen rundt i sædskiftet.

Stenalt Gods har nemlig tidligere været i en situation, hvor rodukrudt som følfod, kvik og især tidsler var ved at tage overhånd.

Hans Fynbo er stadig frisk på at eksperimentere og afprøve nye løsninger.

Han er dog klar i mælet, når det gælder opskriften på succes med de økologiske afgrøder: Sædskifte og jordbearbejdning er afgørende, og så dyrker han kun afgrøder, hvor han kan opnå en høj afregningspris.

I fagmagasinet MARK, juli 2020, der udkommer 7. juli, kan du læse mere om markbruget på Stenalt Gods


Hampen på Stenalt Gods dyrkes på kontrakt til Møllerup Gods. Privatfoto

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.