Godsejer: Afgrødeforsikringen skal prøves af

Katastrofehøst flere år i træk kan true landmænds fremtid, forsikring kan være vejen til at leve med det.

I 2018 gik det helt galt med kornhøsten på Holmegård Gods. Et vådt efterår i 2017 førte til, at arealet med vårafgrøder blev usædvanlig stort og da tørken satte ind i foråret og især ramte vårafgrøderne kunne det ikke ende med meget andet end en katastrofehøst. Vårsæden gav 40 procent under normalen, mens der var 30 procents udbyttenedgang i vintersæd.

”Hvis man oplever det flere år i træk, så er det fremtidstruende” konstaterer Christian Lassen, Holmegård Gods.

Derfor har han også være med til at efterlyse muligheden for at forsikre afgrøderne mod katastrofeudbytter og hilser Topdanmarks udspil velkommen.

”Det kan være nødvendigt, hvis vi skal til at have noget vejr, der giver så store udsving. Nu vil jeg i hvert fald afprøve det”, siger han.

Det vil sige at cirka 600 hektar med korn og raps skal forsikres i den kommende sæson.

Topdanmark tilbyder fra i morgen en afgrødeforsikring, som kommer til udbetaling, hvis udbyttenedgangen er mere end 20 procent under normaludbyttet. Er udbyttet 25 procent under normalen får man altså erstattet 5 procent af afgrødens værdi. Forsikringen koster 145 kr. for kornafgrøderne og 290 kr. for raps pr. hektar. Den tilgang kan Christian Lassen godt se fornuften i.

”Hvis forsikringen skal dække mere, vil den jo nok blive meget dyr. Jeg ser det lidt lige som en bygningsforsikring. Småting, må jeg ordne selv, men hvis laden brænder, må forsikringsselskabet træde til”, siger han.

Indtil videre er det med Topdanmarks nye tilbud kun muligt at forsikre korn og raps.

”Jeg vil gerne på sigt have frøafgrøderne med”, siger han.

Christian Lassen har talt med kolleger om, hvordan man gør i udlandet. I Frankrig bruger de nogle af ”søjle 2 -midlerne” (en del af EU-støtten, red.) til at dække forsikringen.

”Så bliver det mere overkommeligt at betale”, siger han.

Hjælper andre erhverv

En afgrødeerstatning i forbindelse med en katastrofehøst kommer heller ikke kun landmanden til gode. Også landbrugets underleverandører vil være bedre stillet, end hvis landbruget står uden penge efter en katastrofehøst.

”Det er ikke kun landmanden, der kan sove mere trygt om natten”, siger han.

Om forsikringen bliver en succes, må vise sig. Ifølge Christian Lassen vil det afhænge meget af, hvordan skadesgodkendelsen bliver, mener Christian Lassen.

”Nu må vi prøve det af. Der er for meget perspektiv i det til at lægge det på hylden. Så må vi justere betingelserne hen ad vejen”, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.