Godsforvalteren måtte ty til tyrkisk købmand for at få kikærte-udsæd

Bazaren i Slagelse blev godsforvalter Olav Ditlevsens redning, da han ledte efter kikærte-såsæd. Nu hitter hans første, økologiske kikærter i Meny.

De første økologiske, dansk-producerede kikærter er en succes hos forbrugerne: Tre uger efter lanceringen i supermarkedskæden Meny er størstedelen af de små, proteinrige ærter allerede solgt.

Det fortæller manden, der har dyrket de danske kikærter, godsforvalter Olav Ditlevsen, Kragerup Gods på Vestjælland.

"Folk er ellevilde med dem. Jeg tror, der er et ton tilbage af de syv-otte ton, vi har leveret", siger Olav Ditlevsen, som har øvet sig på kikærter i fire år.

"Jeg har bare ikke solgt nogen før nu, jeg har kun høstet erfaring".

"Urejst mad"

Olav Ditlevsen er ikke i tvivl om, at timingen for den nye, danskproducerede proteinafgrøde er perfekt.

De danske kikærter leverer på de store dagsordner om plantebaserede fødevarer, bæredygtighed, klima og miljø:

De er proteinrige, økologiske, - og lokalt producerede, ikke importeret fra fjerne lande.

"De er fine, de er danske - og så er de urejste. Urejst - det er det fedeste ord. Det siger det hele", lyder det begejstret fra Olav Ditlevsen, som selv har fået ordet ’foræret’ af sin norske kusine.

Han glæder også sig over de gode udsalgspriser, der er fulgt med positionen som kikærte ’first mover’. 44,95 kr. pr. ét-kilos pose i Meny med godsets logo.

"Jeg får en god pris for de kikærter lige nu, men det skal jeg søreme også have. Jeg har jo ikke tjent noget på dem endnu".

Andre bælgfrugter boomer også på de danske marker i disse år, men Kragerup Gods er pionérer på kikærterne, der almindeligvis dyrkes under varmere himmelstrøg.

"Alle siger: Kikærter kan man ikke dyrke i Danmark. Så siger jeg: Bliv endelig ved med at tro det. Det er fint, hvis jeg kan få lov at dyrke det lidt for mig selv et stykke tid endnu", siger Olav Ditlevsen.

Udsæd fra bazaren

Det var en australsk bekendt, der foreslog Olav Ditlevsen at forsøge sig med kikærter, som er en stor afgrøde i Australien.

Han var skeptisk, for der er langt fra varmen i australske Queensland til de vestsjællandske breddegrader.

For sportens skyld fiskede han alligevel nogle kikærter frem af køkkenskuffen og smed dem i en potte.

"Så groede de". 

De spirevillige kikærter gav den forsøgsglade godsforvalter blod på tanden.

Han besluttede at prøve bælgplanten af i sin forsøgsmark, hvor han i forvejen eksperimenterer med hirse, linser, lupiner, solsikker, quinoa - en rigdom af special-afgrøder, som bl.a. giver kant og afveksling i køkkenet på Kragerups egen hotel- og konferencevirksomhed.

Det viste sig dog at være en udfordring at få kikærte-udsæd.

"Så gik jeg ned i den lokale bazar i Slagelse og spurgte, om de havde nogle kikærter. Det havde de da. "Jeg skal bruge 200 kilo". 

"Til hvad"?

"Jeg skal hjem og lave hummus".  

"Så grinede han".

Olav Ditlevsen fik sine 200 kilo.

Tørkeåret perfekt

2018, det store tørkeår, var lige noget for kikærterne i forsøgsmarken, viste det sig.

"Vi høstede de flotteste kikærter", siger Olav Ditlevsen, som nu for alvor øjnede et potentiale.

Han fik en aftale med Grøn Fokus i Slagelse, som påtog sig at afsætte kikærterne, hvis Olav Ditlevsen leverede. De første syv hektar i 2019 var dog ikke en succes - »de groede til i ukrudt«.

"Vi kørte ud med en stor mejetærsker og en 25 tons vogn. Jeg tror, vi havde 1.500 kilo på vognen hjem".

2020-høst i handlen

2020-høsten gik langt bedre - belært af erfaringen blev kikærterne harvet tre-fire gange og striglet fire-fem gange.

Nu er 2021-høsten stærkt på vej: Olav Ditlevsen skårlagde i denne uge 18 hektar kikærter udsået i maj. I weekenden skal de høstes, hvis det gode sensommervejr holder.

Olav Ditlevsen håber på 30 tons denne gang. Men kikærterne er ikke nogen nem afgrøde, understreger han.

"Udfordringen med høsten er, at kikærten modnes i tre-fire faser: Den nederste bælg er allerede begyndt at rådne, nummer to er spot on nu, den tredje er knap moden - og i toppen blomstrer den stadig. Det er svært at finde det helt rigtige høst-tidspunkt".

Han satser ikke desto mindre på at fastholde sit kikærte-sats.

"Det at være selvforsynende med proteiner, ikke at skulle hente dem alle mulige steder i verden, er bare en god historie".

Faktaboks

Fra Mellemøsten:

  • Kikærter er en bælgfrugt, der stammer fra Mellemøsten.
  • Den dyrkes især i middelhavsområdet og anvendes bl.a. til hummus, falaffel, som mel og i salater.
  • Den har et højt indhold af protein samt kalium, A-, B-, og C-vitaminer.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.