Høst af små afgrøder: Himmelske blåbær - fri buffet hos rødkløver
Høsten af mange af de arealæmæssigt små afgrøder er i fuld gang. Tag med på en tur landet rundt.

Jordbærhøsten færdig i de sydlige landsdele. Med undtagelse af de remonterende sorter, som høstes helt indtil oktober, er langt størstedelen af de danske jordbær blevet plukket og afsat, forklarer Ole Henrik Scharff, Gartnerirådgivningen.

Ifølge ham har sæsonen budt på unormalt mange, men noget mindre bær på hver enkelt plante. Der har været meldugsvamp, men til gengæld har jordbærproducenterne undgået gråskimmel.

Blåbærbuske er et imponerende syn

I lørdags var det officielt den første selvplukdag for blåbær på Strandegården ved Fakse.

Driftsleder Bent Jensen forklarer, at det er omkring to uger tidligere end normalt. Buskene er blevet drypvandet med vand fra privat boring.

Susanne Nielsen, som er ansvarlig for blåblærplantagen, forklarer, at årets høst ikke kunne blive bedre: »Buskene er så flotte med store klaser af bær: Et imponerende syn, og så smager de himmelsk«.

Grøntsager på friland: Udfordret af flere skadedyr

Grøntsager på friland klarer sig generelt nogenlunde i varmen, men det gør skadedyrene også.

Ole Henrik Scharff, konsulent for Gartnerirådgivningen, beretter om gamma-uglelarver og bladlus i salat, minérfluer i knoldselleri og bladselleri og risiko for en ekstra generation af knoporm i gulerødder og rødbeder.

Heldigvis giver varmen også appetit hos nyttedyrene såsom mariehøns, guldøjer og svirrefluer.

Rødkløveren: Fri buffet for humlebierne

Rødkløveren er en af de sidste frøgræsser, som er klar til at blive høstet.

I gamle dage var rødkløveren en stor dansk afgrøde, men frøudbyttet har været dalende i mange år, forklarer Birthe Kjærsgaard, avlschef for DLF.

Rødkløveren er nemlig afhængig af de undertiden sjældne humlebier. Dog har i år været et godt år:

» I år har vi haft fint med humlebier, så de få arealer kommer nok til at give pæne udbytter,«siger Birthe Kjærsgaard.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.