Her er kritikernes trumfkort, der kan give glyphosat dødsstødet

Ugen på Spidsen: Ingen kan vide sig sikker på, om europæiske landmænd får lov til at bruge glyphosat helt frem til 2023. Truet biodiversitet kan blive dødsstødet, mener ugens klummeskribent på Mark Plus.

Det der gennem en årrække har lignet en formsag, har på få år udviklet sig til rysten i bukserne for EU’s landmænd, og noget nær en katastrofe for Bayer.

EU’s godkendelse af glyphosat er nemlig under et voldsomt pres.

Det ultimative trumfkort

EU valgte i slutningen af 2017 at forlænge godkendelsen af glyphosat i fem år. Dermed løber den nuværende godkendelse frem til 2023.

Lige nu skal man dog være lidt mere end almindelig optimistisk anlagt, hvis man køber glyphosat for at dække forbruget af længere end til udgangen af 2022.

For mens eksperter, forskere og advokater diskuterer, om glyphosat er kræftfremkaldende eller er mindre giftigt end bordsalt, så har glyphosat-kritikerne trukket det ultimative trumfkort: Brugen af glyphosat truer biodiversiteten.

Kritikere med power

Det er genialt.

I hvert fald hvis man mener, at glyphosat bør sendes hen, hvor peberet gror. Og det er der en stigende del af EU’s politikere og befolkning, der gør.

Når det er genialt at blande brugen af et ukrudtsmiddel sammen med biodiversitet, så er det blandt andet fordi en truet biodiversitet får skyld for, at der er i dag er færre sommerfugle og andre insekter end tidligere.

Læg dertil, at stadigt flere hopper ombord på den vogn som, efter deres mening, har direkte kurs mod afgrunden, på grund af klimaforandringer. Mange af passagererne på den vogn er i forvejen meget optaget af den truede biodiversitet.

Det er en vogn med en enorm power.

Det er en vogn, som effektivt kan bruges til at bane vej for holdninger, som man tidligere skulle støtte sig til faglige rapporter og ekspertudsagn for at komme igennem med.

Det er det, landbruget og Bayer er oppe imod.

Det er det, der gør, at det kun er et spørgsmål om kort tid, før brugen af glyphosat ikke længere er tilladt i EU.

Det er godt set af glyphosat-modstanderne.

Og det er et problem for EU’s landmænd, som lige nu ikke har attraktive alternativer til en effektiv og miljø-rigtig bekæmpelse af ukrudt på deres marker.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.