Her høstede han 7. juli sidste år – allerede i gang igen

Frøhøsten på Vestsjælland er kommet i gang og overrasker efter knastør optakt.

Egentlig utroligt. 

Klods op af det, som man kan kalde Vestsjællands Golf, strandområdet Vesterlyng nordøst for Kalundborg, blev frøhøsten indledt kl. 14 af Jens Nygaard på Skotskærgård.   

Sidste år blev samme mark med bakkesvingel høstet 7. juli. I år er kalenderen kun nået op på 19. juni, før den som andetårs afgrøde er klar til høst.     

”Det er godt nok tidligt”, lyder det fra mobilen, mens Jens Nygaard problemfrit ruller igennem skårene med en af høstens tidligste frøafgrøder, bakkesvingel, med en Lexion 540 og dens 22 fods skærebord.


Jens Nygaard.

Vandprocenten er mellem 11 til 13 pct., oplyser han, mens Poul Graae fra en af nabogårdene tager billeder af høsten til LandbrugsAvisens Skyd Høsten-konkurrence.


Jens Nygaard og Poul Graae.

Afgrøden er på kontrakt med DLF. Firmaet sendte i øvrigt en frøavlsinfo ud mandag, hvor man konkluderede, at marker udsat for dryssespild er skårlægning aktuel for tiden, hvis den ikke er sket. Markerne her ligger til den rigtige tidlige side. Som de fleste steder har optakten til høsten været knastør. På den baggrund er det langtfra en utilfreds landmand, som kommer med en situationsrapport efter de første timers tærskning.

”Det kører bare, og det ser ud til at veje som det skal. Det er nok udmærket, men vi har ikke været på vægten endnu, så det er svært at sige noget præcist”, forklarer han, mens Poul Graae supplerer, at det nu engang er svært at høste med øjnene, før afgrøden ligger i laden.  


19. juni gik starten for frøhøsten på markerne ved Havnsø.

God jord betyder noget i varmen

Jens Nygaard og hans far Leif Nygaard driver en del jord omkring Vesterlyng og Havnsø, men skal ellers høste de fleste af deres 240 ha. på hjemegnen Gislinge ved Holbæk med en rimelig god bonitet. Forskellen mellem afgrøderne på den letteste og fedeste jord er stor.

”Det er meget tydeligt. Ved Havnsø er jorden meget blandet, mens det er fornuftigt ved Gislinge”, siger han.

Indtil nu har afgrøderne generelt ikke været meget tørkestressede. Men det kommer for alvor nu, siger han.

”Når man tænker på, hvor utrolig lidt vand vi har fået siden såningen, så er det faktisk imponerende, at der alligevel kommer noget”, siger han.   

I alt skal der høstes omkring 80 hektar græsfrø. En del af græsfrøet får en ringere høst i år. Hvidkløveret og spinaten betegnes som spændende, mens kornhøsten fremstår som en blandet omgang.

”Vårbyggen tegner bestemt ikke godt, mens hveden nok klarer sig nogenlunde”, siger han.  

Jens Nygaard deltager med sine billeder i årets Skyd høsten bedst konkurrence, hvor han har chancen for at vinde en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 15 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs
  • Mangler høst: Alm. rajgræs, rødsvingel, vinterbyg, vinterraps, hvidkløver, vinterhvede, vårbyg, triticale, rug, havre, spisekartofler, jordbær, spinat til frø og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord Skyd høsten

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.