Hjælp med at tælle gæs i dit lokale vådområde

Den danske sommerbestand af grågæs skal opgøres første weekend i august. Og Aarhus Universitet har brug for de danske landmænds hjælp til at tælle gæssene.

Antallet af grågæs er mere end syvdoblet siden 1980erne. Den europæiske bestand, som de danske ynglefugle er en del af, er nu på omkring en million individer, fortæller Gitte Høj Jensen specialkonsulent ved DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet.

- Det har resulteret i stigende problemer med grågåsen, der søger føde på landbrugsarealer og derved forårsager skader på afgrøder, siger hun.

Årsagen til de stigende problemer menes at være en kombination af større bestande, forbedrede fødeforhold på de intensivt dyrkede marker og forringelse af de naturlige fourageringsområder for fuglene.

Konflikt mellem grupper

Problemstillingen giver anledning til konflikter mellem forskellige interessegrupper: landmænd, der lider økonomisk tab, udfordringer for flytrafikken, jægere, der har glæde af det stigende antal gæs til jagt, og fugleinteresserede, som har glæde af synet af de store flokke af vandfugle, fortæller Gitte Høj Jensen.

- I Danmark udbetales der ikke økonomisk kompensation for skader forvoldt af gæs. Og der anvendes ikke støtteordninger, som kan sikre forstyrrelsesfrie arealer til fuglenes fødesøgning. Forvaltningen fokuserer på øget jagt og regulering og bortskræmning af gæs fra sårbare marker, siger hun.

Gæssene skal nu tælles

For at håndtere problemerne blev der i 2018 udarbejdet en international forvaltningsplan for grågåsen under Vandfugleaftalens European Goose Management Platform.

- Her er landene i fællesskab blevet enige om, at målsætningen er en samlet bestand på ca. 545.000 grågæs. Bestanden skal reduceres gennem øget jagt og regulering, siger hun.

For at nå målet er der brug for at vide, hvor mange grågæs der er, og følge bestanden over tid. Derfor skal der for første gang tælles grågæs ved kyster og vådområder (søer og moser) i hele landet. Det skal ske i weekenden 6-7. august, og Aarhus Universitet behøver de danske landmænds hjælp.

- Vi håber, at så mange som muligt har lyst til at tælle gæs for os, siger Gitte Høj Jensen.

- Opgaven er let løst og kræver kun et par timers indsats. Men det har stor betydning for den samlede opgørelse af bestanden. Vi er meget taknemme- lig for alle deltageres bidrag.

Tællingen koordineres af forskere på Aarhus Universitet og Danmarks Jægerforbund - og er støttet af Miljøstyrelsen.

Se: https://projects.au.dk/da/can/projekter/graagaastaelling

Faktaboks

Sådan tilmelder du dig:

  • Tilmeld dig hos: Iben Hove Sørensen, ihs@jaegerne.dk - eller Henning Heldbjerg, hh@ecos.au.dk
  • Præcis lokalitet vælges sammen med os, fx. på din bopæl.
  • Indtastning af antal gæs sker via et link, som du modtager, når lokaliteter er aftalt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.