Jyske Markets: Russisk uro styrker hvedepris

Uro om Ruslands udsigter for hvedeeksporten sender hvedepris tilbage mod underkanten af 190 euro per ton.

Fornyet uro om udsigterne for den russiske hvedeeksport sendte fredag møllehvedeprisen tilbage mod underkanten af 190 euro per ton. Sådan lyder det i Dagens Afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Efter torsdagens dyk til 184,25 euro per ton på januar-kontrakten for MATIF hvede, steg prisen fredag igen til 188,75  euro per ton. 

Ifølge Jyske Markets skyldes det udtalelser fra den russiske landbrugsminister Nikolai Fyodorov, hvor han udtrykker bekymring for det indtil nu høje tempo, som landet har eksporteret hvede i den indeværende sæson. 

"Flere nyhedskilder bekræfter udtalelsen, hvor han udtrykker, at alle midler – på nær totalt eksportforbud – vil blive anset som en mulighed for at dæmpe eksporttempoet og sikre de indenlandske forsyninger," bemærker Jyske Markets.

Staten kan hæve mindsteprisen

Jyske Markets peger på Ruslands mulighed for at opkøbe og dermed hæve interventionsprisen på korn fra statens side, og at det allerede vil kunne ske i denne uge. 

"Indtil videre har statens opkøb været uden synderlig succes grundet det drastiske kursfald i rublen, der har rettet sælgernes opmærksomhed mod andre afsætningskanaler. Om staten er i stand til at sætte interventionsprisen højt nok, og om de overhovedet kan finde penge til opkøbene er åbne spørgsmål," skriver Jyske Markets og tilføjer:

"Det rygtes, at en hastelov er i færd med at blive udarbejdet, hvilket skulle indebære, at russiske virksomheder og eksportører vil blive tvunget til at sælge halvdelen af deres udenlandske valuta, som yderligt tiltag der skal bakke op om den svækkede rubel."

Kun begrænset effekt

Et eventuelt russisk indgreb bekymrer dog ikke Jyske Markets, som i stedet peger på sidste uges WASDE-rapport, der viser, hvordan mængden af korn til gengæld vokser fra andre steder i verden. 

"Vi kommer ikke udenom, at kornmarkedet i høj grad er i russernes vold pt., vi anser dog forsyningsbalancen som så komfortabel, at indgreb fra russisk side formentlig vil give en begrænset effekt i opadgående retning på sigt," vurderer de.

Emneord markedsorientering

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.