Konsulent: Sådan tilpasser du septoria-strategien i hvede til det tørre vejr

Er du klar til at skrue ned for din septoria-strategi? På grund af det tørre vejr har der næsten ikke været nogen jordsmitte med septoria.

Af Kristian Toft Andersen, planteavlskonsulent, LandboNord

Maj måned har været usædvanlig tør og nærmer sig den varmeste i 100 år. Det har betydet, at smittetrykket for svampesygdommene i hvede er meget lille.

Vinterhveden står lige nu i stadie 37-41, hvor fanebladet er på vej frem. Nogle steder er akset endda synligt.

Derfor er det nu aktuelt at behandle med den første del af aksbeskyttelsen. På grund af det tørre vejr har der dog næsten ikke været nogen jordsmitte med septoria. 

Generelt har det været behandlingen på fanebladet, som har givet de største merudbytter ved septoria bekæmpelse. Men så længe, vi ikke får nedbør, kan en bekæmpelse udsættes, og med de forhold, vi har på nuværende tidspunkt, kan doseringen med fordel også nedsættes.

Til gengæld er der flere steder i registreringsnettet blevet konstateret angreb af gulrust.

Gulrust trives ved dagtemperaturer på mellem 15-25 grader, men kræver ligesom septeria bladfugt for smitte. Den kraftige nattedug er alene ikke nok til smitte.

Brunrust trives også godt i dette vejr, men der er endnu ikke konstateret angreb i registreringsnettet. Brunrust og gulrust kan derimod godt komme senere, og bekæmpelse kan være aktuel helt frem til stadie 71, hvor blomstringen er afsluttet.

Propulse til god pris

I LandboNord havde vi store forventninger til Propulse, som kom på markedet sidste år, og som er i år har vist sig konkurrencedygtig på prisen.

Desværre er Propulse ikke stærk på rust, og har du derfor planer om at bruge Propulse i din septoria-strategi, er det vigtig at tage enten Orius eller noget Folicur med for at få effekt på rust.

Alternativt kan der bruges Viverda, men sidste år oplevede vi svidninger med Viverda, når der blev kørt ved høje temperaturer. Hvis det er muligt, anbefales det at køre sent aften eller tidlig morgen.

Generelt er det ved lavt smittetryk sjældent rentabelt at køre med høje doseringer. Derfor vil det ofte være nok at køre med kvart til halv dosering, svarende til 0,4 liter pr. hektar Viverda eller 0,4 liter pr. ghektar Propulse  + 0,2 liter pr. hektar Orius.

Fortsætter det tørre vejr, og du ikke kan finde Septoria eller rust i dine marker, kan en sprøjtning godt gå hen at blive den mest rentable løsning i 2018.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.