Landmand: Sådan arbejder vi på at gøre jorden mere sund

Knud Jørgen Lei har foretaget markante ændringer i sit markbrug i de senere år.

Hvordan gør du din jord mere sund?

 

Knud Jørgen Lei, Broager, samarbejder om egne 210 ha plus nabos 250 ha:

"Vi har lagt sædskiftet om, så der er blevet plads til rødsvingel, spinat, havre og majs. Derudover er vi gået over til aldrig at dyrke anden års vinterhvede.

Det er gjort for at forbedre indtjeningen i markbruget, men har samtidig en række andre fordele", fortæller Knud Jørgen Lei fra Broager ved Sønderborg.

Sundere jord

Ved omlægningen af sædskiftet har det været tydeligt, at jorden er blevet mere sund i takt med at der opbygges kulstof i jorden og risikoen for sædskiftesygdomme minimeres.

"Tidligere fjernede vi al halmen. Nu nedmulder vi halm på halvdelen af arealet. Derudover har vi gennem mange år tilført store mængder husdyrgødning. Som noget nyt sender vi gyllen gennem et biogasanlæg, inden den bliver bragt ud", siger Knud Jørgen Lei.

Han tilføjer, at der er efterafgrøder på en tredjedel af arealet - og at de gør sig umage for, at de bliver kraftige, så de får det maksimale ud af dem - både i forhold til at forbedre jordstrukturen og i forhold til at opsamle næringsstoffer fra jorden. 

Derudover sørger de for at have velfungerende dræn, ligesom de udtager GPS-jordprøver, som de kalker ud fra.

Læs svarene på månedens spørgsmål fra de tre øvrige landmænd i Landmandspanelet i det nye nummer af fagmagasinet MARK, som udkommer 1. februar. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.