Landmand: Tørringsanlæg har givet os langt større frihed
På Bjerregaard tog man sagen i egen hånd, da man var man træt af ustadigt vejr og høje udgifter ved tørring.

For mange landmænd herhjemme har høsten  været en våd fornøjelse, hvilket desværre betyder større udgifter ved tørring. Hos Hanne og Sven Hansen, som ejer bedriften Bjerregaard, var man træt af de høje tørringsudgifter, og man valgte derfor at kigge på nogle forskellige løsninger.

”Oven på den våde høst i 2011 skulle der ske et eller andet. Forskellige muligheder blev undersøgt, men det endte med et lille portionstørreri. Anlægget er italiensk, men købt i Danmark,” skriver Hanne Hansen til LandbrugsAvisen.dk

Det flotte anlæg af mærket Mecmar kan rumme 6-8 tons ad gangen og nedtørre 4-5 procent i timen. Brænderen kører på olie og drives af gårdens mindste traktor, der dermed har fået endnu en arbejdsopgave.

”Dagsydelsen ligger på 40-60 tons nedtørret, hvilket måske er i underkanten af mejetærskerens kapacitet, men så høster vi, når det er godt vejr, og tørrer når det regner. En anden fordel er, at det kan tørre meget vådt korn, også med over 30 procent vand - det tager bare lidt længere tid,” fortæller Hanne Hansen

Anlægget har en høj mobilitet, da det drives af en traktor. Anlægget, som potentielt set godt kunne stå udenfor, er placeret inde i laden, og efter høsten pakkes det sammen, så det ikke fylder unødigt meget uden for sæson.

”Vi er glade for anlægget - det giver os en frihed til også at høste når vejret driller. Det koster selvfølgelig tid og olie at nedtørre kornet, dog billigere end foderstoffen kan gøre det,” skriver Hanne Hansen 

Hanne Hansen har indsendt fotoet til Skyd Høsten Bedst og deltager dermed i ugekonkurrencen, hvor man vinder en lagkage til høstholdet eller en høstfest til 25.000 kroner til den endelige vinder.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og prøv rekordquizzen her: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

SÅDAN GØR DU

”Skyd høsten først” og Skyd høsten bedst”:
Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd
Udfyld felterne med information og kontaktoplysninger
Upload dit billede (du kan uploade op til tre billeder

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjendsidiges årlige konkurrence "Skyd høsten".

Læs mere om og deltag i konkurrencen her

”SKYD BEDSTE HØSTVIDEO”

1. Læg din video op på youtube eller vimeo og send web-adressen til konkurrence@landbrugsavisen.dk, eller
2. Brug eventuelt tjenesten www.wetransfer.com, der er gratis, læg videoen op og send den til konkurrence@landbrugsavisen.dk

BETINGELSER FOR AT DELTAGE

I alle tre konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra i år.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og et udvalg af de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier i de to konkurrencer udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige.
Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i de to konkkurrencer, dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.

Faktaboks

Skyd høsten først

Hvis du vil deltage i »Skyd høsten først«, skal du være den første til at indsende billedet af den høstede afgrøde.

Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 11 afgrøder: Vinterbyg, engrapgræs, alm. rajgræs, rødsvingel, hvidkløver, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug og havre.

  • Allerede høstet:  Alm. rajgræs, engrapgræs, vinterbyg, vinterraps, hvidkløver, vinterhvede, vårbyg, triticale, rug, havre og rødsvingel.
  • Mangler høst: Alt er taget.

Præmierne er til de personer, der først sender billeder og tekst ind for én af de 11 afgrøder. Det forudsættes, at der er tale om høst til modenhed og på markniveau. En prøverunde med mejetærskeren tæller ikke.

Vinderen for hver afgrøde modtager 1. stk. gavekort til Restaurant Flammen. Værdi 1.000 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind og vær med i konkurrencen »Skyd høsten bedst«.

I konkurrencen ”Skyd høsten bedst” kåres hver uge det bedste billede. Konkurrencen begynder i uge 28 og løber frem til 4. september.

Ugens vinder får tilsendt en stor skyd-høsten-lagkage til dig og dit markhold og deltager i konkurrencen om at blive den samlede vinder.

De otte ugevindere konkurrerer om at blive vindere af den samlede konkurrence ”Skyd høsten bedst”, og her er præmierne:

1. præmie: En høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle indsendere af fotos trækkes lod om en iPad mini til værdi 2.300 kr.

Skyd bedste høstvideo

Skyd en video af et motiv eller en situation i høsten. Konkurrencen ”Skyd bedste høstvideo” løber fra uge 28 til og med 4. september.

Vinderen af konkurrencen modtager en iPhone 6, værdi 4.599 kr.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.