Landmandspar dyrker humle under midnatssolen

Malin Öhberg og Peder Engström håber på at blive Sveriges nordligste humleavlere med produktion i større skala.
Landmandsparret Malin Öhberg og Peder Engström håber på at blive Sveriges nordligste humleavlere med produktion i større skala. I 2016 overtog parret Malin Öhbergs familiegård i Hortlax lidt uden for byen Piteå i Nordsverige, og året efter besluttede de at de skulle dyrke humle på gården. "Jeg er interesseret i at brygge øl, og vi ved at humle vokser godt selv langt mod nord. Det kan nemt vokse 30 centimeter under midnatssolen. Fra middelalderen til 1800-tallet var det obligatorisk for gårde at dyrke humle til landets ølproduktion," siger Peder Engström til netavisen ATL. Efter en studietur til Tyskland i 2018, som var arrangeret af den svenske landbrugsstyrelse, var de endnu mere begejstrede. "Vi var oppe til midnat for at reservere billetter til turen, ligesom hvis vi skulle til en rockkoncert," siger Malin Öhberg. Efter to år med forberedelse af jorden, fik de i 2020 bygget de to meter høje stør og testdyrket 55 humleplanter. Sorterne Tväråsel og Saittarova, er opkaldt efter landsbyerne hvor de er blevet samlet, mens sorten Klev bruges i hele Sverige. "Vi synes at Tväråsel, som kommer fra vores område, klarede sig bedst," siger Peder Engström. I august høstede de planterne og lod dem tørre i køkkenovnen før de blev vakuumpakket og lagt på frost. Planen er i sidste ende at kunne dyrke humle på en hektar. De vil til sommer bygge et kabelsystem med 6 meter høje poler over jorden. "Kabelsystemet og et fremtidigt tærskeanlæg kommer formentligt til at koste 300.000 svenske kroner. Til sommer vil vi forsøge at arrangere et tørresystem i laden, måske kan vi bruge den høventilator, som er der," siger Malin Öhberg. Ideen er at bruge gødning fra gårdens 14 moderfår til dyrkningen af humlen. Får vil også få mulighed for at græsse på den nederste del af humleplanterne, som kan vokse sig op til ni meter høje. Lokale bryggerier har udvist interesse i at bruge lokalt dyrket humle, og Malin Öhberg og Peder Engström håber i sidste ende at kunne brygge deres egen øl på gården.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.