Leverandører: Halmværk forringer vilkår markant

Danske Halmleverandører opfordrer medlemmer til at regne forringede betingelser ind i prisen på ny halmlicitation.

Leverandører af halm til Maribo-Sakskøbing Kraftvarmeværk (REFA) får forringet deres betingelser for levering af halm alvorligt i den igangværende licitation. Det fastslår Danske Halmleverandører, der opfordrer til, at leverandørerne indregner de forringede betingelser i den pris, de tilbyder halmen til.

»De benytter ikke de samme vilkår som andre i branchen. Der er alvorlige forringelser sammenlignet med tidligere og sammenlignet med andre halmvarmeværker, og det har betydning for prisen,« fastslår Thomas Holst, sekretær for Danske Halmleverandører.

Kun én prisregulering

En af ændringerne er, at prisen kun reguleres en gang pr. leveringsår. Det vil sige, at den pris, som angives i tilbuddet, er prisen, som REFA afregner med frem til 1. februar 2017, hvorefter der prisreguleres en gang, som herefter er afregningsprisen resten af sæsonen. Det er vigtigt at bemærke, da det er almindelig praksis i branchen, at der prisreguleres hver måned, så man får højere betaling, når man må ligge længe inde med halmen.

»Det bliver også til penge,« siger Thomas Holst.

Samtidig forsvinder et af halmleverandørernes incitamenter for at levere tør halm. Dermed går leverandørerne glip af en økonomisk bonus for at gøre et godt arbejde.

»REFA giver ikke længere bonus for levering af ekstra tør halm under 13 procent fugt. De kunne som alternativ lave en bonusordning, hvis leverandører har leveret for eksempel 90 procent af halmen gennem sæsonen inden for værkets ønskede niveau for fugtindhold,« forklarer han.

Force Majeure

Thomas Holst undrer sig også over, at REKA har hele tre paragraffer vedrørende force majeure.

Hvis halmværket på grund af force majeure ikke har kunnet aftage al den aftalte halm til tiden, vil det ikke i alle situationer være muligt at levere den på et senere tidspunkt.

»Hvad gør leverandørerne så med den mængde halm, som er bjærget og har stået på lager i 6-9 måneder? Skal der så køres sag mod REFA for at få kompensation for dette?,« spørger Thomas Holst.

Hvis landmanden må melde force majeure på grund af meget nedbør er der til gengæld kontantmodregning på 80 kr. pr. ton halm, så kontrakten skal reguleres ned med.

»Disse Force Majeure bestemmelser i REFA´s kontrakter er ganske usædvanlige, og ikke normal praksis i branchen, og er helt ensidigt til fordel for REFA. De ligger langt udenfor, hvad der er anstændigt, og det kan diskuteres, om REFA virkelig vil kunne håndhæve dem i en given situation,« siger han.

Ingen markedspris

Thomas Holst undrer sig også over, at der i de 39 sider kontraktbetingelser omtales en »markedspris« for halm. Hvis REKA mener halmen, at prisen på en licitation er for høj i forhold til »markedsprisen,« forbeholder de sig ret til ikke at indgå kontrakter.

Men en sådan reel og uvildigt opgjort markedspris findes ikke.

»Der mangler beskrivelse af, hvordan de finder markedsprisen. Alternativt er det jo en nem måde at aflyse en licitation på og afholde en ny, for at presse priserne ned,« siger han.

Han undrer sig over REFAs fremgangsmåde.

»Normalt sker ændring af betingelser efter dialog med Danske Halmleverandører eller med regional leverandørforening. Men der har overhovedet ikke været dialog i dette tilfælde,« siger han.

Danske Halmleverandører opfordrer hver enkelt leverandør til at indregne forringelserne i det tilbud, som de sender til REFA senest på mandag den 4. april.

»Det bliver dyrt bare at forvente, at vilkårene er som de plejer« siger Thomas Holst.

REFA: Tag højde for det eller lad være at byde

Hos REFA Energi tager de kritikken fra halmleverandørerne med knusende ro. LandbrugsAvisen har talt med afdelingschef Finn Boy Hansen.

Hvorfor bruger I ikke samme betingelser som andre i branchen?

»Vi bruger de betingelser, som vi mener er rigtige. Vi råder naturligvis landmændene til at sætte sig grundigt ind i udbudsmaterialet før de byder, og hvis nogen ikke kan lide betingelserne behøver de jo ikke byde,« siger han.

Hvorfor prisregulerer I kun en gang i sæsonen, når andre gør det månedligt?

»Det er den prisregulering, der passer bedst i vores forretningsprogram.«

Er det ikke rimeligt at landmænd får mere, når de ligger længere med halmen?

»Så må de regne det med, når de giver deres bud. Der er jo ikke noget, der ikke kan tages højde for i den pris, man byder ind med.«

Hvorfor forsvinder incitamentet for at levere tør halm?

»Vores efterfølgende kalkuler viser, at vi ikke får den mereffekt af, at halmen er tør, og så får vi heller ikke den værdi ind, som vi tidligere har givet i merpris.«

Er det rimeligt at landmanden risikerer slet ikke at komme af med halmen, hvis REFA melder force majeure?

»Vi har lavet vores force majeure-regler ud fra, hvad vores jurister har rådgivet os til. Jeg tror ikke det vil ske, men det er rigtigt, at risikoen foreligger.«

Hvorfor skal landmanden så betale til jer, hvis han må melde force majeure?

»Det har noget at gøre med det vi har oplevet. Vi har både haft situationer med stor halmmangel, og nu hvor der er så meget halm, at vi er ved at drukne. Vi er blevet rådet og vejledt til at gøre, som vi gør.«

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.