LU: I år bliver det lettere at være ung landmand

Det skal være lettere at blive etableret som landmand, derfor sætter LU massivt ind for at få ændret de økonomiske vilkår for unge landmænd i 2016.

LandboUngdom fejrer i dag, lørdag, deres 50 års jubilæum. Det gør de i forbindelse med deres årsmøde på Grindsted Landbrugsskole.

Det helt store punkt for mødet er arbejdsplanen for, hvordan det bliver nemmere at etablere sig som ung og selvstændig landmand.

"LU er den eneste forening, der alene varetager, de unge i landbrugets interesser, derfor går vi videre med de her emner, også helt ind til Christiansborg," siger formand for LandboUngdom Peter Jørgen Kock.

Ny formand fører arbejdet videre

Peter Jørgen Kock blev i dag, lørdag, officielt indstillet som formand for LandboUngdom efter at have siddet som konstitueret formand siden efteråret, hvor daværende formand Svend Nygaard måtte give posten videre efter han blev selvstændig landmand.

"Landsledelsen og jeg holder fast i, at etablering som ung landmand og generationsskifte er noget vi vil arbejde videre med i det kommende år," siger formanden.

DER SKAL GØRES NOGET NU

Gennemsnitsalderen i landbruget er 62 år, derfor understreger ledelsen på årsmødet, at det er mere aktuelt end nogen sinde at få lettet vilkårene.

LU har  været til partnerskabsmøde i Landbrug & Fødevarer, hvor der var repræsentanter til stede fra realkreditinstitutter, banker, rådgivningsvirksomheder samt landbrugsskolerne.

Dialogen mellem parterne fortsætter, fortæller afgående formand Svend Nygaard.

"Vi må erkende, uden at kritisere, at banker og kreditforeninger ikke er klar til at lade de unge komme til endnu," siger Svend Nygaard.

"Vi arbejder fremad for at få ændret på det. Og det ved jeg, at Peter Kock vil fortsætte med," siger han.

Landbrugskundechefer fra en række større banker samt repræsentanter fra LU’s  regionsråd holder igen møde den 13. juni på Dalum Landbrugsskole.

”Her tager vi emnet op igen. Og jeg tror på, at der her bliver mulighed for at flytte noget,” siger Svend Nygaard.

LIDT HAR OGSÅ RET

Det er risikabelt for de unge landmænd at starte deres erhverv, derfor skal det være lettere. De unge landmænd med mindre landbrug er ikke ligestillede, mener Peter Jørgen Kock.

”Som vilkårene er nu, bliver andelstanken sat under pres. Det burde jo gøre alle ligestillede, og det er vi ikke, som tingene er nu. Det var noget af det jeg sagde på delegeretmødet i efteråret,” siger han.

deltager i møder med regeringen

Flere repræsentanter fra ledelsen i LandboUngdom deltog i november i delegeretmøde arrangeret af Landbrug & Fødevarer, hvor statsminister Lars Løkke var til stede.

Her fik formanden mulighed for at komme til orde omkring problematikken ved generationsskifte i landbruget. Det fremhævede han i ledelsens beretning lørdag formiddag på LandboUngdoms årsmøde.

"Det er dyrt at være ung  landmænd, man kan måske ikke aflevere en hel vognfuld slagtesvin eller en ligeså stor høst, som de større landbrugserhverv,” siger formanden.

De unge har de bedste kort

Simon Jensen er landmand og medlem af Midtjysk LandboUngdom. Han står netop til at skulle købe sin første bedrift, men møder mange udfordringer i forhandling med banker og kreditforeninger.

"Det er os unge, der står med de bedste kort på hånden i erhvervet lige nu, det skal de bare have øjnene op for," siger Simon Jensen.

LandboUngdom er de bedste til at få banker og kreditforeninger til at være åbne over for at have unge landmænd som kunder, mener Simon Jensen.

”LandboUngdom er i stand til at tale vores interesser, og det kan få dem til at åbne lidt op for kassen,” siger han.

LandboUngdoms årsmøde kulminerer lørdag aften med en jubilæumsfest i 60'er-stil, der fejrer foreningens etablering i 1966. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.