Mark: Derfor er hvedeprisen godt hjulpet i marts
Europa er igen konkurrencedygtige på hvedemarkedet.

Møllehvede på Matif røg forleden ned i 170 euro pr. ton (126,5 danske kroner pr. hkg), og det gav lidt af en forskrækkelse efter at have handlet i 178 euro (132,4 danske kroner)få dage tidligere. Skal vi frygte priserne er på deroute?

Ser vi på de seneste handler på hvedemarkedet, har Egypten, der er verdens største hvedeimportør, i en budrunde i starten af marts købt 120.000 ton i Frankrig. Selv om det var ud af en samlet ordre på 535.000 ton, var det et af de største og første køb i Frankrig i længe.

I denne uge fik Frankrig så igen del i en ordre på 420.000 ton til Egypten. Denne gang på 60.000 ton. Det er positivt at køberne melder sig i Frankrig.

Forklaringen findes i, at den russiske rubel er steget sammen med olieprisen, og dermed er Rusland ikke længere så konkurrencedygtige som før.

Ved seneste handel til Egypten var prisen 208-211 US-dollars pr. ton inkl. fragt (144-146 kr. pr. hkg), hvor Frankrig ligger i den høje ende af det spændet, men er nu fuldt konkurrencedygtige igen.

Derfor synes europæisk hvede, at være godt understøttet af den forbedrede konkurrencekraft og det bør være stærkt medvirkende til at holde en hånd under prisen her i marts, hvor man kan se at mange er ude i markedet for at købe.

Figur 1. Udviklingen i prisen for 1 rubel 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.