Megalandbrug på 102.000 ha med dansk hovedkontor: Vi dropper pesticider inden 2030

Ingleby Farms, der driver 102.000 hektar i ni lande, har som erklæret mål helt at udfase syntetiske pesticider inden 2030. Og selvom det giver mange udfordringer, tror vi på, at det nok skal lykkes, fortæller bestyrelsesformand Hans Henrik Koefoed. De to seneste år er kemiforbruget faldet med 30 procent.

"Vi har reduceret vores kemiforbrug med 30 pct. de sidste to år. Så vi er godt på vej til at opfylde vores mål om at udfase syntetiske pesticider inden 2030".

Det fortalte Hans Henrik Koefoed, bestyrelsesformand i Ingleby Farms & Forests, i sidste uge på Patriotisk Selskabs årlige Planteavlskonference i Odense.

Han lægger dog ikke skjul på, at det giver mange udfordringer at skulle udfase pesticider. Men han tror bestemt på, at de kommer i mål.

"Da jeg for et par år siden internt i Ingleby lancerede ideen om helt at udfase pesticider, bakkede alle straks op om. Det havde jeg faktisk ikke troet - det overraskede mig", fortæller han.

Hans Henrik Koefoed: "Det værste er at skulle undvære ukrudtsmidler - det er udfordrende. Det slås vi meget med." Foto: Merete Hattesen

Insektmidler er nemmest og ukrudsmidler sværest at udfase

Det nemmeste at komme af med er insektmidlerne, konkluderer han.

"Vi arbejder i naturlige alternativer til insektmidler, f.eks. blandinger af hvidløgsekstrakt, kanel, eteriske olier og lignende, som vi sprøjter ud.

Desuden arbejder vi meget med nyttedyr i vores gartneriproduktion - som vi sætter ud. Vi har syv-otte medarbejdere, der ved en masse om insekter, og ikke laver andet end at producere dem", fortæller Hans Henrik Koefoed.

Han er heller ikke så bange for at skulle undvære svampemidler på sigt.

"Det værste er at skulle undvære ukrudtsmidler - det er udfordrende. Det slås vi meget med. Vi oplever mere og mere resistent ukrudt rundt om i verden - langt mere end i Danmark.

Derfor er det nødvendigt, at vi skifter kurs, så vi bliver uafhængige af ukrudtsmidlerne - og på sigt altså helt kan undvære dem. Men det tager tid, og derfor har vi givet os selv 10 år til 2030. Men det skal nok lykkes - teknologien vil hjælpe os. Vi tror på, at vi kan gøre det", siger han.

Tre ambitiøse mål

Ingleby driver 102.000 hektar med 48 forskellige afgrøder i ni lande (Rumænien, Letland, Litauen, USA, Australien, New Zealand, Argentina, Peru og Uruguay). De omsætter for 1,1 mia danske kroner og har ca. 3.000 medarbejdere.

Hovedkontoret ligger i Danmark - på Vallø slot ved Køge. Hans Henrik Koefoed har været med i det verdensomspændende og familieejede firma siden 2005.

"Landbruget har aldrig haft så mange muligheder som i dag - der er tonsvis af muligheder. I Ingleby vil vi gerne gøre en forskel og inspirere andre til det samme. Vi vil drive et godt, fornuftigt og alsidigt landbrug. Og vi vil arbejde med naturen - ikke imod den. Vi har sat os tre meget ambitiøse mål for vores virksomhed", fortæller han.

Målene er:

  • Vi vil ikke længere bruge syntestiske pesticider fra 2030
  • Vi vil være CO2-positive - så vi opfanger mere CO2, end vi udleder
  • Vi vil ikke generere affald fra 2030 - så alt skal recirkuleres

Det bliver license to produce

"Vi er overbeviste om, at vores 2030-mål på et tidspunkt bliver et minimumskrav og en slags license to produce. Vi kan allerede mærke, at det er noget, de store supermarkedskæder - som vi handler direkte med - fokuserer meget på", siger Hans Henrik Koefoed.

Han er sikker på, at verden en dag vil vågne op til betydelige udfordringer, blandt andet på grund af den udbredte brug af pesticider i landbruget, idet belastningen øges mere og mere over tid. 

"Vi landmænd har ansvaret. Det skal vi gøre noget ved", siger han - og fortsætter:

"Vi tror man ikke på, at vores børn og børnebørn vil spise fødevarer, der er produceret med pesticider - eller acceptere nogen risiko fra pesticidrester i deres mad - når de bliver voksne. De vil have sund og naturlig mad - og det skal vi kunne producere", siger han.

Klima og biodiversitet

Ingleby har lavet CO2-regnskaber for virksomheden de sidste seks-syv år.

"En af de største årsager til en negativ balance i CO2-regnskabet er kunstgødning. Derfor arbejder vi også på at reducere brugen af kunstgødning mest muligt, da klimaet er meget vigtigt for os", siger Hans Henrik Koefoed.

Han undrer sig over, hvorfor landbruget er blevet sådan, at der skal tilføres så meget udefra. Det meste burde kunne cirkuleres rundt på bedriften.

Også efterafgrøder, konstant plantedække og bæredygtighed er vigtige elementer, der er i fokus hos Ingleby.

"Det er afgørende for jordens sundhed, biodiversitet og klima, at vi dyrker så mange efterafgrøder som muligt - og at jorden aldrig er bar. Bæredygtighed eller regenerativ planteavl er jo egentlig bare et andet udtryk for, at man er dygtig til at drive sit landbrug med et varieret sædskifte, med at passe på sin jord og dække den med grønt, og med at undlade at bruge ploven for meget".

Naturen vægtes også højt, og naturarealer udgør 10 pct. af arealet på alle Inglebys 45 bedrifter. Vand er livgivende, og derfor skal vandhuller udgøre mindst en pct. af alle bedrifternes areal. Tab af biodiversitet skal genvindes - det har alle landænd et ansvar for, mener Hans Henrik Koefoed.

Husdyrhold øges

På et punkt går Ingleby lidt imod trenden. I hvert fald i forhold til politikernes ønsker.

"Husdyr er nøglen til det hele. De er en omvandrende økologisk fabrik - som oven i købet er vegetar". Derfor er vi også i gang med at øge vores husdyrhold", siger Hans Henrik Koefoed.

Ingleby har allerede et stort husdyrhold på 40.000 stykker kvæg og 120-130.000 får, som afgræsser store arealer. Derudover har de en planteproduktion på 45.000 hektar, høj-intensivt gartneri på 4.000 hektar og skovbrug.

"Alle vores husdyr skal kunne gå udenfor og se hinanden. Det er god dyrevelfærd. I de varmere klimaer kan de gå ude året rundt, og sådan en produktion har et helt andet omkostningsniveau, end hvis man skal investere i staldbyggeri. Så vi rører ikke ved grise og fjerkræ".

Læs mere på: www.inglebyfarms.com

Faktaboks

Inglebys vision og mission

Vision:

  • At være de førende regenerative landbrug på verdensplan.
  • Vi driver landbrug for at producere gode, sunde fødevarer - og for at beskytte miljøet for kommende generationer.

Mission:

  • At gå forrest med at føre landbruget ind i en bæredygtig fremtid.
  • Vi driver landbrug med naturen - ikke mod naturen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.