Miljøminister glædes over klarere vand i fjorde og hav

Tager man et par dykkerbriller på og stikker hovedet i vandet på åbent hav i Danmark, vil man kunne se næsten ni meter.

Vandet i de danske fjorde og åbne farvande er blevet mere klart og er nu det klareste i 24 år.

Det glæder miljøminister Kirsten Brosbøl.

»Det tager tid at ændre naturens tilstand til det bedre, så der er grund til at glæde sig over konkrete fremgange som en bedre sigtdybde. Det betyder, at lyset kan trænge længere ned, og det har betydning for, hvor vandplanter kan leve,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i en pressemeddelelse.

»Jeg bliver ofte skudt i skoene, at Miljøministeriet ikke foretager målinger og baserer alt arbejde på modelberegninger. Det er ganske enkelt ikke rigtigt. NOVANA er et klart bevis på, at vi indhenter viden om naturens og vandmiljøets tilstand,« siger Kirsten Brosbøl.

Sigtdybe steget to meter

Siden 1989, hvor man begyndte at måle, er den gennemsnitlige sigtdybde i åbne havområder steget fra ca. syv meter til 8,9 meter i 2013.

I fjorde og kystnære havområder er sigtdybden ca. 4,5 meter.

Det viser den seneste NOVANA-rapport, som er baseret på tusindvis af målinger i den danske natur og vandmiljø.

Resultatet fremgår af den netop offentliggjorte NOVANA-rapport »Vandmiljø og natur 2013«, der viser naturens og vandmiljøets tilstand i Danmark på baggrund af tusindvis af målinger.

Ynglefugle i fremgang

En del ynglefugle klarer sig også bedre. Det gælder f.eks. rød glente og havørn.

Og så er der fremgang for blandt andet spættet sæl, gråsæl og odder.

Til vands, lands og i luften

NOVANA-rapporten er blevet til på bagrund af tusindvis af indsamlede data fra hele landet.

Naturstyrelsen, DCE – Aarhus Universitet, GEUS og kommunerne er med til at indsamle data. som bliver til otte delrapporter, der til sidst samles til én rapport.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.