Nu høstes havren: Overrasker positivt

Havrehøsten er gået i gang på Fyn, og udbyttet overrasker til den positive side.

Michael Lanng Pedersen fra Fyn blev færdig med frøhøsten i går. Så havde han valget om at gå i rapsen eller havren. Det blev havren.

Hans håb er, at få det solgt til gryn - og regn kan gøre kernerne sorte. Han blev ikke skuffet, da han kørte gennem den forholdsvist lette jordmark med sin New Holland TX64 årgang 2001.

"Det overrasker positivt. Det fylder meget," beretter Michael Lanng Pedersen, der høstede med en vandprocent på 14 og anslået 60 hektokg pr. hektar.

"Det var den første mark, jeg såede i foråret - den 23. marts – så det kom rigtig godt fra start og har stået rimeligt i vækstsæsonen. Vi har haft to perioder, hvor det blev for tørt, og hvor det brændte lidt af, men det er kommet godt med til sidst," siger Michael Lanng Pedersen.

Han har ingen kontrakt på havren, der nu ligger på tørreri. Håbet er, at kernerne er store nok og flotte nok til gryn. Hektolitervægten afgør, om størrelsen på kernerne er fin til gryn. Vvækstfylden virker til at være i orden, siger landmanden. Michael Lanng Pedersen er spændt på om resten af havren har en fin harve, når regnen - som indhentede ham - er overstået. Ellers bliver den til foder. Dyrene er ligeglade med, om det, de æder, er lidt sort i farven.

Michael Lanng Pedersen ejer Snavegården på Hindsholm ved Kerteminde. Der er - foruden en limousinebesætning med ammekøer - planteavl på 170 hektar.

God frøhøst

Rødsvingelhøsten var god - faktisk den bedste i hans 17 år med afgrøden.

Spinathøsten var også en velkommen overraskelse. Sidste år høstede han - som en del andre frøavlere - langt under det forventede. I år har han fået et udbytte på 110 procent i forhold til det forventede.

Af de mere kuriøse afgrøder har Michael Lanng Pedersen høstet skorzonerodsfrø. Så vidt han ved, er verdensproduktionen på 100 hektar, hvoraf de fleste er i Danmark. Han har selv høstet fem hektar, altså en ikke ubetydelig del af verdensproduktionen.

"Den kunne godt have ligget et par dage længere på skår, men det tillod vejret ikke. Så det blev høstet lidt til den tidlige side. Men det er et pænt gyldent frø, ved at det ikke har fået regn," siger Michael Lanng Pedersen.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen her eller deltag med dine egne billeder her

Med fotoet er Michael Lanng Pedersen den første til at dokumentere årets høst af havre. Dermed er alle afgrøder i Skyd Høsten Først i hus. Du kan stadig sende fotos til Skyd Høsten Bedst.

Vil du også deltage i Skyd høsten først eller Skyd høsten bedst? Du klik her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

 

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 11 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, alm. rajgræs, rødsvingel, vinterbyg, vinterraps, vinterhvede, vårbyg, triticale, rug, hvidkløver og havre.
  • Mangler høst: Alle afgrøder er høstet.F

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.