Landmand krævede bælter på tærskeren: Ville passe på jorden

På Ørnelund i Bramminge, var bælter på mejetærskeren i år en nødvendighed.

Hos Lars Jeppe B.  Sørensen i Bramming i Jylland er høsten lakket mod enden. Men høsten har, som så mange andre steder, ikke været uden udfordringer.

Lars Jeppe B. Sørensen har på bedriften Ørnelund, 145 årskøer plus opdræt og driver 125 hektar.

På Ørnelund har de i tidligere år overladt høsten til en hobbylandmand, der gerne ville lidt ud med sin mejetærsker, men som høsten udviklede sig i år, blev det mere og mere klart for Lars Jeppe B. Sørensen, at bælter under mejetærskeren var en nødvendighed.

"Hans Tobiasen A/S har to Claas-mejetærskere, en Lexion 670 og en Lexion 560, begge på bælter, og var et oplagt valg. Der er lavet spor, men det er min forventning, at sporene efter bælterne er af en art, der ikke efterlader os med så voldsomme strukturskader, som en maskine på hjul ville lave," fortæller Lars Jeppe B. Sørensen.

Det primære fokus ligger på at producere grovfoder til besætningen samt græs og majs til ensilering.

"I år har vi taget konsekvensen af, at vi over en årrække har fået opbygget for store lagre af grovfoder, og derfor er kornarealet noget større end sædvanligt. I 2016 havde vi fire hektar vårbyg til modenhed. I 2017 er det blevet til 38 hektar, hvoraf de seks dog er dæksæd for nyudlagt græs, og derfor ikke oprindelig tænkt til høst som modent korn.
Vi har ofte overvejet, om ikke andelen af hjemmeproduceret foder kunne øges, og da årets høst tegnede til at blive besværlig og våd, lå det lige for at forsøge sig med at lagre noget af kornet hjemme. Udfordringen er dog, at der ikke er mulighed for at opbevare det indendøre", oplyser Lars Jeppe B. Sørensen og fortæller at han i første omgang overvejede ribbehøst, men da kornet under en af regnvejrsperioderne alligevel blev for modent til denne høstmetode, var alternativet høst med mejetærsker og efterfølgende crimpning.

"Hvis vi skal bruge vores eget korn, så er det oplagt at få det konserveret, og opbevaret i plansilo, hvor vi ikke belastes af standardomkostninger til analyse, tørringssvind, tørringsomkostninger, lagerleje, lagersvind, behandlingsomkostninger, og udleveringsomkostninger," oplyser  Lars Jeppe B. Sørensen.

De 22 hektar vårbyg til crimpning har givet et anslået udbytte på 4,5 ton pr. hektar.

"Vi har været på hælene i foråret, og det straffes nu med en noget senere høst, med et udbytte, der levner god plads til forbedring, men også afspejler, at fokus ofte ligger et andet sted, end på kornavl", oplyser Lars Jeppe B. Sørensen og fortæller at der stadig står 16 hektar vårbyg til senere høstvejr.

Lars Jeppe B. Sørensen deltager i Skyd høsten bedst med de indsendte billeder. Skyd høsten 2017 er slut for i år og vinderne offentliggøres torsdag den 21. september.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle