Nu kan du også få en sortsblanding til brødhvede

Til efteråret kan danske landmænd dyrke en sortsblanding til brødhvede. Det sker, når DLG markedsfører deres Wheat Mix Bread sortsblanding.

Der er sket en voldsom udvikling i den andel af hvedesorter, som bliver solgt som sortsblandinger.

I 2018-20 udgjorde sortsblandinger under to procent af den samlede mængde såsæd.

I 2021 steg andelen til 10,4 procent, i 2022 til 24,0 procent, og i 2023 udgør sortsblandinger over en tredjedel af den solgte hvede-udsæd. 

Blanding af tre sorter

Under navnet ´Wheat Mix Bread´ kan DLG nu tilbyde den første godkendte sortsblanding inden for brødhvede. Blandingen består af de tre sorter LG Initial, KWS Ekstase og Bright.

Over de seneste år er sortsblandinger blevet velkendt praksis inden for foderhvede, som giver landmændene større dyrkningssikkerhed, bedre afgrødesundhed og højere udbytter, og nu vil DLG altså også tilbyde en sortsblanding i Grower´s Finest programmet til fødevarer. 

- De tre sorter, LG Initial, KWS Ekstase og Bright, der indgår i Wheat Mix Bread har alle gode bageegenskaber, som møllerne har gode erfaringerne med. Netop bageegenskaberne er et af de vigtigste parametre, når Valsemøllen skal aftage landmændenes afgrøder, fortæller Ulrik Hansen, indkøbschef i Valsemøllen. 

Mindre svampetryk

En af de væsentligste årsager til merudbyttet i sortsblandinger er, at angreb af svampesygdomme bliver reduceret, og afgrøden dermed bliver mere robust.

I 2021 var der gennemsnitligt 1,3 hektokilo og i 2022 1,5 hektokilo i merudbytte per hektar for at bruge sortsblandinger i sortsforsøgene - i forhold til gennemsnittet af blandingens sorter hver for sig. Hvis der vel at mærke bekæmpes svampe.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.