Ny biostimulant fikserer kvælstof fra luften

Planteavlere har gennem generationer haft gavn af, at bælgplanter kan optage kvælstof fra luften. Nu tilbyder Corteva en biostimulant, som hjælper afgrøderne med at optage kvælstof fra luften.

BlueN er en bakterie, som kan trænge ind i planten via spalteåbningerne på bladene, fortæller Gitte Skovgaard fra Corteva.

Hun tilføjer, at bakterierne efter at være trængt ind i bladene kan kolonisere sig mellem plantens celler, så de kan omdanne kvælstof fra luften til ammonium-kvælstof, som planten kan bruge,

Det er en fordel, da tilførsel af BlueN dermed enten kan øge udbyttet og kvaliteten af afgrøderne - eller spare dyr handelsgødning, uden at det reducerer udbyttet.

Fagre nye verden

Biostimulanter og biologiske bekæmpelsesmidler forventes at få en fremtrædende rolle i planteavlen i fremtiden.

Derfor opfordrer Gitte Skovgaard til, at man gør sig erfaringer og er nysgerrig i forhold til at bruge dem.

- Vi mærker stor interesse for området, og vi opfordrer til, at man afprøver BlueN på en mindre del af arealet og i forskellige afgrøder. Det kan være i hvede, majs og kartofler, siger Gitte Skovgaard.

Hun opfordrer til, at man laver spor i marken med og uden tilførsel af BlueN, og at man i høst måler og sammenligner udbytte, proteinindhold og andre relevante forhold.

Faktaboks

BlueN kan hjælpe afgrøden med at optage kvælstof fra luften.

Det er ikke afprøvet i landsforsøgene. Derfor er der ikke overblik over, hvor godt det virker under danske forhold. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.