Ny indtægtskilde: Dyrk rent vand
Ugen på spidsen: Det er svært at finde undskyldninger for ikke at anlægge et minivådområde. Men det er ikke alle, der kan være med, skriver ugens klummeskribent på Mark Plus.

I sidste uge besøgte jeg Torbenfeldt Gods, som et par uger inde i det nye år lukkede vand i et nyetableret minivådområde.

Det er svært ikke at blive imponeret, når man kigger ud over området med fire bassiner sirligt anlagt i det smukke kuperede landskab.

Det bliver ikke mindre imponerende, når man får at vide, at det har været omkostningsfrit for godset at etablere minivådområdet.

For udover at rense drænvand for kvælstof og fosfor, så er der en række andre helt åbenlyse fordele ved minivådområdet.

Alle omkostninger dækkes

Minivådområdet på Torbenfeldt Gods er på 0,92 hektar, og renser drænvandet fra 79 hektar.

Minivådområdet skulle etableres for et budget på makismalt 650.000 kroner. Opgaven blev sendt i udbud, så Torbenfeldt Gods har ikke haft udgifter til etableringen.

Godset har ganske vidst lagt jord til projektet. Men det kompenseres der også for. Faktisk er den del af ordningen også ret interessant, da man inklusiv hektar tilskud får op mod 6.500 kroner pr. hektar minivådområde. Det er der ikke mange landbrugsafgrøder, der kan konkurrere med på den lange bane.

Læg dertil, at minivådområdet skaber liv og variation i landskabet - og dermed også er godt for vildtet.

 

Gavner også planteavlen

Udover de gavnlige effekter på natur og miljø, så er driftslederen sikker på, at minivådområdet også vil have en positiv effekt på de 79 hektar som afvander til minivådområdet.

Minivådområdet sikrer nemlig bedre gennemstrømning i hoveddrænet.

I februar-udgaven af MARK kan du læse mere om minivådområdet på Torbenfeldt Gods.

Vil du vide mere om minivådområder, kan du kontakte en af de gratis oplandskonsulenter på: www.oplandskonsulenterne.dk

Ny ansøgningsrunde 2019: Fra 1. marts til 30. april.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus. 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.