Ny undergrundsbevægelse: Lange rødder i kamp mod tørketab

De planter der klarer sig bedst under en tørke er planter, som har en rod, der stikker dybt ned i jorden.

Jo længere rødder planter har, des bedre klarer de tørke.

Dybe rødder er blevet vigtigere og vigtere des mere klimaet ændrer sig og des flere tørkeperioder, der opstår. Det er noget forædlerne har fået øjnene op for.

Tirsdag på plantekongressen kunne Christian Sig Jensen, leder af DLF's plæneforædling, fortælle hvordan planters roddybde og tørketolerance hænger sammen. 

”Vi er nødt til forstå, hvad der sker under jorden”, fastslog han.

Lange rødder er altså et led i jagten på at skabe en plante, der kan modstå tørkeperioder, som den vi havde sidste sommer. 

De planter der klarer sig bedst under en tørke er planter, som har en rod, der stikker dybt ned i jorden. Dette fordi at planten så kan nå nogle flere vanddepoter, som ligger lidt dybere i jorden.

Det gør altså at planter med en lang rod ikke skal konkurrere lige så hårdt med vegetationen i de øvre jordlag om det vand, der er.

Det er især vigtigt at sikre planterne mod udtørring i maj måned, fordi de fleste planter her undergår en eksponentiel vækst og altså har et særligt stort behov for vand her. Det er en periode, hvor planterne er særligt følsomme. 

I et forsøg har man forsøgt at kortlægge planters roddybde. Her fandt man ud af at særligt strandsvinglens rod rakte dybt ned i jorden. Helt ned til 2,5 meter. Derudover klarede rajsvingel og rajgræs sig godt i testen.

Det betyder at for at sikre sig en vis mængde græs i tørkeperioder, er det en god ide at have en af disse sorter i sin græsblanding.

Det har også vist sig i forsøget, at  roddybde og tørketolerance er arvelige egenskaber hos planterne. Derfor er der mulighed for at forædle planter frem, som er mere tørketolerante.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.