Overblik: 5 mejetærskere - rystermaskiner får større udtærskningsareal
Merkapacitet i rystermaskiner findes i dag ved at øge det aktive udtærskningsareal. Se oversigten med data for fem mejetærskere med rystermaskiner på det danske marked.

At rystermejetærskernes kapacitet ligger under hybrid- og rotormaskinerne skyldes deres måde at udskille restkerner fra halmen på. At ryste kernerne ud af halmen er og bliver nemlig mindre effektivt, end når man tager centrifugalkraft og stålslagler i brug, og lader processen ske i en eller flere rotorer.

Ønsket om en mindre og billigere maskine, der kan opretholde kapaciteten godt efter duggens ankomst, og
efterlade en mere intakt halm, gør dog, at rystermaskinerne stadig er interessante.

Derfor udvikles de stadig på højtryk, og får ligesom rotor og hybridmaskinerne gerne en ny topmodel ved hvert modelskifte.

Det aktive udtærskningsareal øges

De seneste lanceringer af nye rystermodeller afslører, at der nu arbejdes på at øge det aktive udtærskningsareal.

Det sker efter ønsket om at få flere kerner udtærsket forrest i maskinen, hvor materialet behandles hårdt, inden halm og restkerner ender på de mere skånsomme rystere, der er maskinernes
flaskehals.

Den nye Lexion 6000-serie fra Claas er et godt eksempel på dette, da de ligefrem har forkortet rysterne 60 cm for at få plads til at indbygge en kerneudskiller.

Samtidig hentes der typisk øget udtærskningsareal ved at øge diameteren på cylinder og kerneudskiller.
Ilægning eller aktivering af ekstra broelementer gøres også lettere for at give piloten flere muligheder til eksempelvis besværlig stak.

40 fod og førerhjælp

For få år siden var skæreborde på 9 og 12 meter forbeholdt hybrid- og rotormaskinerne. Disse bredder tilbydes dog til de største rystermaskiner i dag, som også har tankstørrelser på op til 13.500 liter.

Overblik: 10 såbedsharver - vælg at slutte med knold eller muldMark Fredag 22. november 2019 · 11:31

Også i motorrummet er specifikationerne fulgt med op, så ydelser på 450 til 500 hk i dag er almindeligt. Et must når de brede skæreborde kombineres med halmsnitning.

For at opretholde maksimal kapacitet sammen med en bestemt renhed tilbyder nogle et kamera, der løbende viser andelen af knækkede kerner og skidt i tanken. Det kan hos nogle samarbejde med  eksempelvis soldindstilling og blæserhastighed.

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: Oktober 2019

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle rystermaskiner, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre rystermaskiner på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

Faktaboks

Variabel rysterfart

  • Normalt arbejder halmrysterne med en konstant fart under alle forhold. Denne tradition brydes dog af New Holland og
  • deres såkaldte Opti-Speed system.
  • Her vælges den bedst egnede af fire rysterhastigheder, når man indkoder maskinen til høst af henholdsvis korn, raps, majs
  • eller ris.
  • Ydermere reguleres hastigheden automatisk, når man kører op og ned ad bakke for at mindske spildet.
  • Hastighedsændringen sker ved hjælp af en variatorskive på rysterdrevet, og øger ifølge New Holland kapaciteten med op til 10 procent.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.