Panik i gødningspriser - derfor er de eksploderet

Prisen på kvælstof er stukket helt af den sidste uge, hvor den er blevet fordoblet.

"Et ord beskriver gødningsmarkedet lige nu: Panik. Gødningspriserne er steget ekstremt meget i de sidste 2-3 uger. Men i den sidste uge er de fordoblet - det er helt sindssygt".

Sådan sagde planteavlskonsulent Ole Schou fra VKST og Kornbasen på torsdagens Seges-webinar: 'Hvad betyder høje priser på kvælstof og fosfor for gødningsplanen i 2022?'.

"Jeg har aldrig før oplevet, at forhandlere suspenderer deres priser så tit, som de gør nu. Priser holder kun 1-2 dage - eller også har de slet ingen priser".

Samtidig oplever forhandlere, at kontrakter bliver brudt. Eller at de fabrikker/mæglere, de plejer at tale med rundt om i verden, slet ikke vil svare, og siger, at de ikke har varer eller priser lige nu, fortæller han.

"Det giver noget panik, når man ved, at gødningssæsonen starter om 4-5 måneder. Og at alle skal bruge N-gødning. Vi kan ikke springe over som med P og K et enkelt år. Der er enormt pres på".

Yara satte prisen uhørt op

Landmænd har ellers være vant til at kunne handle NS-gødning (27-4) til mellem 175 og 225 kr. de sidste 9-10 år, siger Ole Schou.

"Det er den korridor, vi har arbejdet med rigtig længe. Men nu er prisen stukket helt af og er på knap 400 kr. Det niveau løftede sig dog endnu et hak i mandags, da Yara satte prisen op på N27 til 600 euro pr. ton. Det er en uhørt historisk høj pris", siger Ole Schou.

600 euro svarer til 450 kr. pr. hkg ab fabrik. Danske landmænd vil skulle betale 490 kr. pr. hkg i bigbag, hvilket giver en N-pris på 18 kr. pr. kg N. Det er 10-11 kr. højere end sidste år ved samme tid. Samtidig er fosfor steget til det dobbelte.

"18 kr. er en fantasipris, vi aldrig havde forestillet os. Jeg tror dog på, at folk vil købe til den pris, fordi afgrødepriserne er høje. De 18 kr. er dog ikke i markedet endnu. Kvælstof koster stadig 14 kr. Og jeg troede aldrig, jeg ville anbefale at købe til 14 kr. Men det gør jeg nu, for det er billigere, end hvad det kan blive", siger han.

Det bestemmer N-pris

To ting betyder ekstremt meget for N-prisen: Afgrøde-prisen og Naturgasprisen. Sidstnævnte er eksploderet i Europa og er nu 4-5 gange så høj som sidste år.

"Naturgasprisen er det element, der ligger til grund for produktionen af kvælstof i Europa - det er den energi, der bruges til at producere gødning. Når den er 4-5 gange så høj som normalt, lukker mange N-fabrikker deres produktion ned i en periode, fordi de ikke tror, at de kan sælge kvælstof til så høj en pris. Men den gødning, der ikke produceres nu, vil mangle i 2022-sæsonen. Det kan ikke indhentes", siger Ole Schou.

Faktaboks

Panik i gødnings-markedet skyldes:

  • Naturgasprisen styrer N-prisen alt for meget. Og EU-lagrene af naturgas er lave.
  • Vinteren er på vej med stort gasforbrug til opvarmning.
  • N-fabrikker lukker ned, så der produceres mindre N.
  • Hele verden efterspørger N-gødning, som er dyr overalt. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.