Rådgiver: Al handel med gødning er stoppet

Agromarkets: De seneste prisstigninger har i realiteten lukket for handel med gødning i Danmark lige nu.

Lige nu har de fleste forhandlere suspenderet priserne på gødning. Derfor er der lukket for handel med gødning på nuværende tidspunkt. Det fortæller handelsrådgiver Henrik Mulvad Madsen, fra analysefirmaet AgroMarkets, i en pressemeddelelse.

"Nye afdækninger er enten svære at skaffe eller kan skaffes til ublu priser. De afdækninger, der lige nu kan lade sig gøre at skaffe, generer en salgspris ud i detailleddet i niveauet 360-380 kr. for en NS 27-4, og det tør ingen binde an med lige nu", lyder det fra Henrik Mulvad Madsen.  

Markedet for gødning er i år enormt volatilt. Volatilt betyder, at priserne viser store udsving inden for kort tid, og situationen kan ifølge Agromarkets ikke beskrives med bedre ord end netop volatilt.

Siden AgroMarkets udsendte købssignal i sidste uge, er priserne steget yderligere. Ved købssignalet blev handlet NS 27-4 til 270 kr. med forventning om, at den ville stige til 300 kr., hvilket den også gjorde ret hurtigt. 

Siden har prisen ligget på dette niveau, og i Agromarkets venter man spændt på, i hvilken retning prisen går, når den igen begynder at bevæge sig. Forventningen er, at der vil komme  bevægelse,  enten på grund af usikkerhed om forsyningerne eller i hvilken retning, priserne bevæger sig. 

Ingen hjælp fra udlandet

Agromarkets har også tjekket prisen andre steder i EU, for gødning må frit flyttes inden for EUs grænser og er derfor et reelt alternativ til de danske forhandlere. Desværre er der ikke meget hjælp at hente her. For eksempel er prisen på gødning i Polen ca. 50 pct. over de priser, som blev handlet ved sidste købssignal. Det er ikke gode nyheder for dansk gødning, lyder det lakonisk fra Henrik Mulvad Madsen.

Kigger man ud over EUs grænser, ser Agromarkets fortsatte stigninger i verdensmarkedsprisen for urea. Urea bruges som som indikator for kvælstofprisen, idet urea er verdens mest brugte gødningstype,  og indeholder 45 pct. kvælstof. 

Stor efterspørgsel efter urea på verdensmarkedet, får prisen til at stige. Selvom Indien, der traditionelt er storopkøber af urea, i øjeblikket holder sig tilbage på grund af de høje priser, er der andre købere i markedet, som afløser dem, og dermed holdes prisen alligevel oppe. For eksempel har Brasilien har meldt sig på banen igen med et stort opkøb. 

Høje gaspriser hæmmer EU-produktion

Situationen i EU er speciel, da de høje gaspriser efterhånden får flere fabrikker til at indstille produktionen, De er simpelthen bange for, at produktionsprisen overstiger salgsprisen på grund af den høje gaspris. 

Det falder tilbage på forhandlerne, der ikke tør at dække sig af til det nuværende prisniveau, af frygt for at brænde inde med de dyre varer. Forsyningen er derfor enormt svingende.


 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle