Firma tilbyder forsikring af majs - fugle kan drille

Købere af majsfrø hos KWS har mulighed for at få en garanti, så de kan købe erstatningsfrø til halv pris, hvis fremspiringen mislykkedes.

Et gammelt ordsprog lyder, at det ikke altid går, som præsten prædiker. Og selvom man har gjort sig umanerligt umage, kan det samme gøre sig gældende ved såning af majsfrø: Det kan være, at de ikke spirer frem som forventet.

For at imødekomme denne eventuelle skuffelse tilbyder KWS nu på tredje år en slags forsikring kaldet KWS Majssikring 1-2-3.

Bjørn Lisberg, som er dansk country manager for KWS, fortæller, at der siden lanceringen har været tre til fem landmænd om året, som har benytte sig af ordningen.

Sikker på erstatningsfrø

For at få garantien skal man registrere sine majsmarker i firmaets registreringsportal myKWS. Seneste 10 dage efter såning skal man desuden registrere sort og sådato på markerne.

- Det er et overskueligt arbejde man selv skal lægge for at garantien træder i kraft. Får man så problemer med fremspiringen og de godkendes af os, så får man mulighed for at købe erstatningsfrø til halv pris. Så det skal ses som en forsikring for, at der altid vil være erstatningsfrø til rådighed, hvis behovet skulle opstå, fortæller Bjørn Lisbjerg.

Får man et problem skal KWS kontaktes, før man selv tager fat på at løse det.

- Vi vil gerne se marken før omsåning. Både for at følge med i typen af problemer og omfang, men også for at sikre, at der vælges den bedst mulige løsning. Eksempelvis at man ikke gentager at så en sent udviklet sort, hvis det optimale såtidspunkt er forpasset, siger Bjørn Lisbjerg.

Fuglene kan drille

I de første to år med ordningen har det typisk været fugles rov i nysåede majsmarker, som har fået majsdyrkere til at kontakte KWS.

Problemerne var ifølge Bjørn Lisbjerg større i 2022 end i 2023, men generelt er fugles angreb blevet en større udfordring, fordi det ikke længere er tilladt at bruge bejdsemidler, som indeholder fuglegift.

- De nye midler er afskrækningsmidler og får majsfrøene til at smage dårligt. Men fugle er jo kloge dyr, så de kan jo finde på at æde videre, selvom frøene smager dårligt, siger Bjørn Lisbjerg.

Garantien for erstatningsfrø gives både ved majs og roer.

Faktaboks

Årsager til omsåning

  • Fugleskader
  • Frostskader
  • Spiringssvampe
  • Såbedsproblemer
  • Sandflugt
  • Sprøjteskader

Kilde: KWS

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.