Pas på! Oversete ukrudtsarter kan halvere majsudbyttet

Hvis hanespore og grøn skærmaks får lov til at sprede sig på majsmarken er der risiko for, at ukrudtsarterne udvikler herbicidresistens.

To små uskyldigt udseende ukrudtsarter er ved at udvikle sig til et kæmpe problem i danske majsmarker. Danske majsdyrkere skal tænke sig godt om, så hanespore og grøn skærmaks ikke spreder sig og forvolder tab på op imod 50 procent.

Det pointerede Poul Henning Petersen, landskonsulent i Seges,  i et oplæg tirsdag på plantekongressen.

Det gælder om at sætte ind mod ukrudtsarterne tidligt og mens de er små, da effektiviteten af bekæmpelsen er faldende i takt med opformeringen af ukrudtsplanterne.

Poul Henning Petersens anbefalinger lyder på at bruge Callisto og MaisTer i effektive doseringer. Gerne fordelt over to sprøjtninger, da hanespore og grøn skærmaks spirer frem over en længere periode.

Yderligere er en faktor som sædskifte også vigtig, da ukrudtsarterne ikke klarer sig godt i vinter- og vårkorn.

Ensidig majsdyrkning er derfor en stor risikofaktor for forekomst og opformering i markerne. 

I forhold til spredningen af ukrudtsplanterne sker det primært via jord på maskiner og planterester på majssnitteren. 

Det kan gøre det vanskeligt at undgå spredning fra de inficerede marker til de 'rene' marker. 

Poul Henning Petersen anbefaler, at landmændene fjerner jorden og planteresterne på maskinerne efter endt arbejde på de inficerede majsmarker. 

På denne måde kan spredning af hanespore og grøn skærmaks bedre styres.

Resistens vil være fatal

Det er vigtigt at have risikoen for resistens i baghovedet, når der diskuteres om hanespore og grøn skærmaks, pointerer landskonsulenten fra Seges yderligere.

Hvis ukrudtsarterne udvikler resistens mod sprøjtemidlerne, kan det koste landmanden 50 pct. i udbytte i de inficerede marker. 

Det er et scenarie, der kan blive til virkelighed, hvis ukrudtsarterne netop får lov til at sprede og opformere sig ude på majsmarkerne. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.