Perfekte såbed til såning af vårbyg

På høje og lette sandjorder er såningen af vårbyg gået i gang. På de bedre jorder tørrer jorden også forbavsende hurtigt.

For blot få uger siden var der næppe mange, der havde forestillet sig, at størstedelen af vårbyggen ville blive etableret rettidigt i år.

Det kan dog meget vel blive tilfældet.

På sandjorden er såningen allerede godt i gang.

»Det går stærkt. Jorden tørrer forbavsende hurtigt. Jeg tror, at der vil blive sået rigtig meget vårbyg i løbet af de næste par uger«, siger Peter Ditlevsen, planteavlskonsulent hos Velas.

Han understreger dog, at man på marker, der er for fugtige, bør overveje at udskyde gylleudbringningen og i stedet slangeudlægge forsuret gylle efter byggens fremspiring.

Sandjorden støver

»Det støver, når vi sår. Jeg regner med at blive færdig med at så 140 hektar vårbyg inden weekenden, og et lavt areal på 10 hektar først i næste uge. Derefter går vi i gang med kartoflerne«.

Sådan sagde Lars Jensen fra Varming ved Ribe i tirsdags.

Han dyrker 350 hektar, hvoraf en del af markerne for få uger siden led alvorligt af de enorme mængder vand i Ribe Å. Vandet er dog trukket forbavsende hurtig tilbage i det gode forårsvejr.

»Da vi nedfældede gylle, måtte vi køre uden om nogle våde pletter. Men vi har ikke siddet fast, og i takt med at jorden er blevet mere tør, har vi kunnet køre gylle ud på de arealer, vi sprang over i første omgang«, siger Lars Jensen.

Han såede den første vårbyg i søndags, og han satser på at så 20-25 hektar pr. dag.

På en enkelt mark med lav, mørk sandjord er han dog forberedt på, at han formentlig ikke kan så vårbyg før til maj.

 

Godt værn mod tørke

Nær Give er der også høj aktivitet på mange marker.

Det gælder bl.a. hos Søren Broch, som i tirsdags fik sået 25 hektar vårbyg ud af de i alt 110 hektar, han skal have med vårbyg i år.

»Jeg vil gerne have sået alt vårbyggen, inden vi går i gang med kartoflerne. Tidlig såning giver en god sikkerhed i forhold til, at planterne kan nå at udvikle et godt rodnet, inden eventuel tørke sætter ind. Derudover kan vi spare på udsæden ved tidlig såning«, siger Søren Broch.

I den vårbyg, han har sået, har han brugt 125 kg udsæd pr. hektar.

I andre år, hvor tusindkornsvægten har været lavere, har han kunnet nøjes med helt ned til 115 kg udsæd pr. hektar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.