Planteavler har egen mølle: Dyrker, forarbejder og sælger mel til slutbruger

Det økologiske landbrug Mejnerts byggede i 2009 en mølle, så de selv kunne stå for både forarbejdning af deres korn og for afsætningen af mel og brødblandinger til storkøkkener, landsdækkende forretninger og til forbrugere i lokalområdet. Artiklen er fra arkivet og publiceret første gang i magasinet MARK, november 2018.

På det økologiske landbrug Mejnerts står familien Mejnertsen selv for både forarbejdningen og afsætningen af deres produkter.

De dyrker forskellige nye og gamle kornarter og -sorter, som bliver håndteret på gårdens mølle, der blev taget i brug i 2009.

»Vi kan godt lide at håndtere alle processerne selv. Derfor valgte vi at bygge vores egen mølle. Konceptet ’Muld til Mund’ blev også skabt der.

Vi er selv landmanden, vi er selv produktionsleddet, vi pakker det selv og sender det direkte ud til vores kunder«, siger Peter Mejnertsen, der sammen med sin bror Kasper Mejnertsen er i gang med at overtage landbruget efter deres forældre, Anne og Niels Mejnertsen.

»75 procent af det, vi laver, ryger ud til grossister, der leverer det til storkøkkener og kantiner. Resten er privatforbrugere, og det er primært via Meny og Nemlig.com«, fortæller Peter Mejnertsen.

Faderen Niels Mejnertsen brugte lang tid på at besøge andre møllere i Nordeuropa for at undersøge, hvilken type kværn de selv skulle investere i. Valget faldt på en stenkværn frem for en stålvalse.

»Fuldkorn er meget oppe i tiden, og dér er en stenkværn rigtig god. For når du stenformaler, får du hele skal- og kimdelen med i melet. Men en stenkværn er også omkostningstung. Det tager 10 gange så lang tid at stenformale et produkt i forhold til at lave det på en stålvalse«, siger Peter Mejnertsen.

På møllen bliver der produceret forskellige typer mel og brødblandinger.

»Møllen er en højteknologisk og moderne mølle, hvor to mand kan styre det hele. Det vil sige, at de kan tage korn ind, de kan rense, tørre og formale det.

De kan pakke og palletere det, og de kan sende varer ud. Vi har seks store stenkværne, og vi formaler omkring 1.500 ton mel om året«, siger Peter Mejnertsen og oplyser, at møllen har kapacitet til at håndtere det dobbelte.

Afsætningen gør det sjovere

Det er vigtigt for familien at have en finger med i alle kædens led.

»Når vi selv står for alle processer, kan vi selv styre kvaliteten. Det vil sige, at vi kan være sikre på, at produktet står for det samme, som vi gør. Vi plejer at sige, at vi putter vores Mejnerts-DNA i. Derfor skal vi stå for alle processer, også for afsætningen. Men vi har også valgt at få hjælp af nogle grossister«, siger Peter Mejnertsen.

»Vi har mange dygtige kollegaer i landbruget, som ikke har fokus på afsætning direkte til slutforbrugerne. Men vi synes, at det er sjovt, at vi kan ændre lidt på den. Personligt synes jeg også, at det gør det sjovere at være landmand «, siger Kasper Mejnertsen.

»Du kan gå ned og købe det mel, jeg har været med til at producere. Og jeg ved, at det produkt, vi leverer, er der nogen, der sætter pris på«, uddyber han.

Startede med gårdbutik

I 2006 åbnede Anne og Niels Mejnertsen en gårdbutik på landbruget.

»Gårdbutikken er egentligt dér, det hele startede. Vi ville gerne sælge vores produkter direkte til forbrugerne. I dag er gårdbutikken en meget, meget lille del af Mejnerts«, siger Peter Mejnertsen.

»Vi har valgt at beholde gårdbutikken, fordi vi godt kan lide idéen om, at man stadig kan køre på møllen og hente mel. Vi kan godt lide det jordnære, og at man kan komme ud og se, at det faktisk kommer fra en gård. Vi bruger det også som et udstillingsvindue, og når folk er herude, kan vi få en god snak med dem«, uddyber han.

Før møllen blev opført, solgte familien også mel i gårdbutikken.

»Vi fik formalet vores eget korn til mel ude i byen og fik det pakket, og vi fik startet vores egen gårdbutik og webshop. Men da vi begyndte, kunne vi godt se, at det altså var sjovere at gøre tingene selv. Så vi besluttede os for at bygge vores egen mølle«, fortæller Peter Mejnertsen.

»Vi er Mejnerts«

De 15 medarbejdere er en vigtig del af virksomheden.

»Mejnerts er os som mennesker - både familien og medarbejderne. Det er ikke bare et arbejde. Det er en livsstil, og team-ånden er vigtig, når man møder ind«, siger Kasper Mejnertsen.

Også her spiller møllen og afsætningen en vigtig rolle.

»Det giver et skulderklap. Det er ikke blot en vare, man leverer et sted, og så ser man det aldrig igen. Her kan vi faktisk sige til forbrugerne, at vi producerer det her mel. Det er sjovt, og det motiverer mere«, siger Kasper Mejnertsen.

Artiklen er fra arkivet og publiceret første gang i fagmagasinet MARK, oktober 2018.

Faktaboks

Tidslinje

  • 1987. Ægteparret Anne og Niels Mejnertsen overtog Nyvangsgården på blot syv hektar. Det blev den første gård af de i alt fem gårde, familien ejer i dag.
  • 1999. Landbruget blev omlagt til økologi.
  • 2006. Anne og Niels Mejnertsen åbnede gårdbutikken, hvor de solgte mel, der blev malet ude.
  • 2007. Familien gik i gang med at få opført egen mølle, da de ønskede selv at male kornet til mel.
  • 2009. Mejnerts Mølle stod færdig i august.
  • 2012. Møllen skulle udvides med et større lager og ny pakkemaskine. Det stod færdigt i januar 2013.
  • 2016. Ægteparrets to sønner Kasper og Peter Mejnertsen gik i gang med generationsskiftet.
  • 2017. Mejnerts køber Fjordgrønt på 300 hektar ved Lammefjorden.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.