Rådgiver: Dette forår er særligt velegnet til direkte såning

Til direkte såning kræver det normalt en god portion tålmodighed at afvente den naturlige udtørring af de øverste centimeter jord - men ikke i år.

Af Frederik V. Larsen, planteavlskonsulent, Agrovi

Forårssolen er i den grad kommet til landet.

Vi har indtil nu været velsignet med blå himmel og høj sol. En kærkommen forandring i forhold til februars ekstreme nedbør.

Idelle forhold til direkte såning

Markerne tørrer hurtigt af rundt omkring, og såningen er så småt i gang de fleste steder. Det nuværende vejr er at betegne som værende noget nær ideelle forhold til direkte såning (notill), hvor jorden ikke bearbejdes - hverken før eller under såarbejdet.

Normalt kan det være en udfordring at komme tidligt i gang med såarbejdet i et koldt og vådt forår, særlligt hvis man bestræber sig på at så direkte.

Her kan den traditionelle fældharvning hjælpe på at opvarme og udtørre jorden i de jordbearbejdede systemer.

Dette benytter vi os dog normalt ikke af i direkte såede systemer. Her efterlader vi jorden urørt hen over vinteren og i foråret. Det kræver en god portion tålmodighed at afvente den naturlige udtørring af de øverste centimeter jord.

Heldigvis ser dette forår ud til at være markant anderledes end sidste år og dermed noget nær ideelt for direkte såning af vårafgrøder. 

Begynd med hestebønner og ærter

Vi oplever lige nu stor forskel på markens tjenlighed i forhold til nedvisningsstrategi. November/december-nedvisnede marker er lige nu markant mere fugtige end urørte marker, som fortsat står grønne efter den milde vinter.

Noget tyder derfor på, at de grønne marker står og drikker af overskudsvandet i det tidligste forår, og dermed kan hjælpe til at gøre marken mere tjenlig til direkte såning tidligere.

Overvej derfor, om du med fordel kan udskyde efterafgrøde nedvisningen til midt på foråret, kort før at såmaskinen skal over arealet. Det er dog her vigtigt også at tage hensyn til den enkelte marks specifikke græsukrudtsudfordringer.

Jordtemperaturen er fortsat kold, og specielt de lave nattemperaturer holder jordtemperaturen i bund.

Hestebønner og tildels ærter kan med fordel sås ved disse lave jordtemperaturer, hvorimod byg/havre kræver en jordtemperatur på mere end fire grader for at komme godt igang.

Græsfrø har faktisk et endnu højere behov for jordtemperaturer end selve byg/havre. Det anbefales derfor at påbegynde såning af hestebønner/ærter, dernæst vårbyg/havre og til sidst dæksæd med fx græsudlæg.

Vejrudsigten ser stabil ud, så prioriter det gode kvalitetssåbed fremfor at gennemtvinge et halvdårligt resultat.  

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.