Rabobank forventer faldende hvedepris

Både i 2014 og 2015 vil hvedeprisen være under det nuværende niveau, forventer Rabobank.

Den hollandske storbank Rabobank, der jævnligt udsender analyser om landbruget, har nu offentliggjort deres forventninger til de globale råvaremarkeder i 2015.

Bankens analytikere forventer et mere stabilt marked i 2015 end det noget svingende 2014. Intervaller i udsving bliver mindre end i 2014, vurderer de.

Konkret forventer de et fald i hvedeprisen i 2014, men stige igen en anelse i 2015. Dog under nuværende niveau.

Efterspørgslen efter råvarer har været aftagende de seneste år, men et dyk i priserne vil igen skubbe efterspørgslen i gang, vurderer Rabobank. Det er værd at bide mærke i, siger banken, at den amerikanske dollar styrkes, den kinesiske vækst er usikker, og at efterspørgslen efter biobrændstoffer mindskes, som olieprisen falder.

Især vil Kinas importefterspørgsel vil fortsat være en af de vigtigste variabler for mange landbrugsråvaremarkeder, melder banken.

Som altid vil vejret påvirke priserne i 2015. Her var  I 2014 var der fine vækstbetingelser i det meste af verden med undtagelse af tørke i det centrale og sydøstlige Brasilien og på Australiens østkyst. På trods af de højere begynder bestande i 2015 at vejret trusler, herunder risiko for en svag til moderat El Nino, kan medføre priserne afviger fra vores base case.

Svineprisen

Forventer en stigning i udbud på to til tre procent, efter nedgang som følge af PEDV-udbrud i USA. 

Kvæg

Forventer fald i udbud på to til tre procent.

Sukker

Forventer stigende priser.

Majs

Bla. faldende antal tilsåede arealer vil støtte prisen.

Sojaskrå

Vil ligge under de sidste to års høje niveauer, men vil fortsat opleve stor efterspørgsel.

Sojabønner

God høst i USA giver mindre udsving i priserne.

Faktaboks

Hvedeprisen 

Rabobank forventer, at prisen på MATIF hvede i 4. kvt. 2014 vil ende på EUR 165 /ton, noget lavere end nuværende niveau for jan’15 terminen og en smule lavere end nuværende gennemsnitspris på ca. EUR 171.

I 2015, forventer Rabobank, at hvedeprisen vil stabilisere sig omkring EUR 180-185 /ton for 2. halvår 2015, ligeledes en smule lavere end nuværende niveau. For Chicago hvede, ventes prisen at ligger på USc 525 /bu i 3. kvartalog USc 560 /bu i 4. kvartal 2015.

Kilde: Rabobank/Jyske Markets

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.