Resistens truer ensidig majsdyrkning

Resistent enårig rapgræs og massive problemer med hanespore bør få alle mælkeproducenter til at dyrke majs i sædskiftet.

Resistent ukrudt kan let barbere en fjerdedel af udbyttet i majs til helsæd, hvis det får lov at brede sig.

Flere steder er der fundet resistent enårig rapgræs på marker, hvor der er dyrket majs efter majs.

Heldigvis er der endnu ikke fundet resistent hanespore. Men det er ifølge Poul Henning Petersen, landskonsulent hos Seges, blot et spørgsmål om tid, før vi ser de første fund i Danmark.

I Tyskland og flere lande syd for Danmark er der store problemer med hanesporer, der har udviklet resistens over for de ukrudtsmidler, der bruges i majs.

Derfor opfordres majsdyrkere i Danmark til at være på forkant og dyrke majs i et varieret sædskifte.

Hurtig opformering

Resistens skyldes, at der i alle populationer er få planter, der muterer, så de tåler bekæmpelse med selv høje doser af ukrudtsmidler.

Ved kemisk bekæmpelse overlever disse få planter. Og jo større antal ukrudtsplanter der er i marken, jo højere er sandsynligheden for, at der findes nogle planter, som er resistente og bliver opformeret.

I de marker, hvor der er fundet resistent enårig rapgræs, er planterne resistente over for ALS-hæmmere. Det vil sige midler som Atlantis, Broadway, Cossack, Hussar og MaisTer. Selektionstrykket er særlig højt ved majs i monokultur, hvor der oftest udføres en eller to behandlinger med MaisTer. Situationen bliver ikke just bedre af, at majs i en lang periode er en åben afgrøde, hvor enårig rapgræs kan nå at etablere sig og sætte frø, så der sker en opformering.

 

Undgå spredning

LandboSyd og Bayer har i den forgangne sæson testet enårig rapgræs fra 10 landmænd, som har dyrket majs efter majs i en årrække.

»Vi vidste, at der var resistent enårig rapgræs hos én af landmændene, men vi faldt heldigvis ikke resistente planter hos de ni øvrige landmænd«, siger Nis Callesen, planteavlskonsulent hos LandboSyd.

Han tilføjer, at strategien er helt klar hos landmænd, hvor der findes resistent græsukrudt: Der skal majs dyrkes i et varieret sædskifte - gerne græs i en årrække. Derudover skal man være særdeles opmærksom på, at resistente ukrudtsfrø ikke spredes med landbrugsmaskinerne.

Faktaboks

Det kan du gøre

  • Dyrk majs i et varieret sædskifte.
  • Tjek, om der efter bekæmpelse af ukrudt står planter, som ikke er bekæmpet.
  • Undgå spredning af resistente frø. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.