Såbarometer: Ekstrem forskel - nogle majsmarker skal sås om

Det er absolut sidste udkald for majssåning. Facit bliver, at der ikke bliver sået majs på alle de arealer, hvor det var planlagt.

Store mængder nedbør i maj gør, at 2021 vil blive et af de år, som majsdyrkere over hele landet vil huske mange år frem i tiden.

En ting er, at der er landmænd, der må kaste håndklædet i ringen og konstatere, at de ikke får sået så mange majs som planlagt.

En anden ting er, at mange majs er sået sent.

En tredje ting er, at majsen på nogle af de arealer, der er sået tidligt, har det så ringe, at isåning og omsåning er nødvendigt.

Meldingen fra konsulenter over hele landet er dog, at der formentlig ikke kommer til at mangle foder på ret mange ejendomme i den kommende vinter.

Dels fordi vi med en varm sommer og en lun sensommer stadig kan nå at høste acceptable udbytter i majsen, dels fordi der på mange ejendomme er en god foderreserve fra sidste års gode udbytter i majs og græs.

Uens fremspiring

Det overordnede billede af majsmarkerne lige nu er, at der er kolossal stor forskel på markerne.

»Vi ser majs, som står rigtig fint, og vi ser marker, hvor fremspiringen har været meget dårlig, og hvor der kun er 20.000 planter pr. hektar«, siger Carsten Clausen Kock, Sønderjysk Landboforening.

Han tilføjer, at det står værst til på marker med majs efter græs, hvor der nogle steder er problemer med både dårlig fremspiring, fusarium, stankelben og fugle.

Det har resulteret i plantetal på under de 35.000-40.000 planter pr. hektar, som angives som grænsen for omsåning.

Emneord PLUS, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.