Såbarometer: Kun fem procent af hveden sået - her er de ramte områder
Såning af vintersæden er længst fremme på Sjælland, mens Vest- og Midtjylland kæmper med eftervirkningerne af kraftig nedbør.

Nedbør har hen over sommeren været en alvorlig mangelvare, men nu har nedbørsmængderne nået et niveau, der vanskeliggør såarbejdet flere steder i landet.

I nogle områder er kun fem procent af hveden sået, se kortet nederst i artiklen.

I Herning-området beretter planteavlskonsulent Per Skodborg Nielsen fra Sagro om mindst 100 mm. nedbør hen over sidste weekend.

Det har sat såarbejdet på standby i området, da der ligefrem er blanke vandspejl på flere marker.

God aktivitet på Sjælland

De store regnmængder veg udenom Sjælland, hvilket har medført en fortsat fremskreden såning af vintersæden.

Såbarometer: Såning af raps lakker mod endenMark Onsdag 29. august 2018 · 11:24

»Der køres for fuld kraft i perfekte såbede«, fortæller Christian Iuel fra VKST.

Han pointerer dog yderligere, at såningen skal udsættes på arealer med agerrævehale, så fremspiringen af det aggressive græsukrudt kan nedsættes med 50 pct.

Pas på havrerødsot

En femtedel af det forventede areal med vinterbyg er sået, men det er ikke helt uden risiko.

Ved tidlig såning af vinterbyg skal der også tænkes på den større risiko for, at bladlus kan smitte byggen med havrerødsot i efteråret. Det kræver især opmærksomhed på lune lokaliteter, hvor et mildt efterårsklima giver gode betingelser for bladlus.

Faktaboks

Overblik

  • Halvdelen af vinterrug er sået, mens det drejer sig om en tredjedel af vinterhveden og kun en femtedel af vinterbyggen
  • Der bliver stadig sået vintersæd i gode såbede i størstedelen af landet

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.